szerző:
Eduline

Milyen ösztöndíjakra pályázhattok a következő napokban-hetekben? Mutatunk hármat.

Klebelsberg Képzési Ösztöndíj

Szeptember 30-ig pályázhattok a tanárszakos hallgatók számára kiírt Klebelsberg Képzési Ösztöndíjra. A sikeres pályázók számára az ösztöndíj már az első félévben 125 ezer és 375 ezer forint közötti összeget jelenthet. A pedagógushiány miatt a kiemelten támogatott szakok közé tartozik az informatika-, matematika-, testnevelő, biológia-, fizika-, kémia-, technika-, életvitel- és gyakorlattanár, valamint a természetismeret-környezettan tanárszak.

©

A programban részt vevő hallgató a támogatási szerződés aláírásával vállalja, hogy az általa megjelölt három megye egyikében, a központ által megjelölt köznevelési intézményi kör közül választva, főállású foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt létesít, és azt tartósan, de legalább az ösztöndíj folyósítási idejének megfelelő időre fenntartja.

A pályázat elektronikus beadásához a Központ honlapján található elektronikus felület áll rendelkezésre. Az elektronikusan kitöltött adatlapot a felületről kinyomtatva, aláírással ellátva postai úton is el kell küldeni (Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Program, 1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 42-46.)

Bursa Hungarica

A Bursa Hungarica hátrányos helyzetű, rászoruló diákoknak jár, akik nappali tagozatos, teljes idejű jogviszonnyal rendelkeznek, nem számít, hogy állami ösztöndíjas vagy költségtérítéses formában tanulnak.

A pályázatban igazolni kell a hátrányos szociális helyzetet (jövedelemigazolás, költségek), a veletek egy háztartásban élőkről is nyilatkozni kell. A pályázati lapot elektronikusan kell benyújtani egy erre szolgáló felületen, ahol egy regisztráció szükséges az első pályázáskor. Fontos, hogy csak a programhoz "csatlakozott önkormányzatokhoz" adható be pályázat, erről a regisztrációs felületen is, de az önkormányzatnál is tájékozódhattok.

Ki kell töltenetek online a jelentkezési űrlapot, miután a rendszer rögzítette, le kell adnotok minden igazolással és csatolmánnyal a településetek önkormányzatán legkésőbb november 8-ig.

Diákhitel-ösztöndíj

Ösztöndíjprogramot hirdet a Diákhitel Központ, a juttatásra minden 40 év alatti, aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező egyetemista, főiskolás jelentkezhet, aki hatályos diákhitel szerződéssel rendelkezik.

A jelentkezés feltétele többek között az is, hogy az adott hallgatónak legyen már legalább két lezárt féléve. Nyelvvizsgák, kutatói munka, közéleti tevékenység és sporteredmény plusz pontokat hozhat. A 14 győztes pályázó egy tanéven keresztül havi 70 ezer forintot kap.

Az érvényes pályázathoz be kell nyújtani egy bemutatkozó levelet, a felsőoktatási intézmény által kitöltött hallgatói jogviszony igazolását az előző két tanulmányi félévről, a diákhitel szerződésének szerződésszámát (diákhitel1 vagy diákhitel2), a tanulmányi átlagot igazoló indexmásolatot, illetve a pluszpontokat igazoló dokumentumokat. Pályázni szeptember 26-ig lehet.