szerző:
Eduline

Többször is elhangzik mostanság, “melyik a legjobb magyar egyetem?”, hivatkozva különféle rangsorokra. A kérdés értelmezhetetlenségét több helyen bemutatták már, ehelyett egy használhatóbb felvetést javasolva: miképpen szerepelnek a magyar egyetemek a globális rangsorokban? Ez nyilván csak részben jellemzi a teljesítményüket, sokkal inkább mutatja a mai felsőoktatás leghatékonyabb média-kommunikációs felületén, a rankingekben elfoglalt helyüket - olvasható az ELTE Társadalmi Kommunikáció Kutatócsoportjának elemzésében.

Ráadásul gyakran ennek a nemzetközi összehasonlításnak a leginkább kétséges értékű formájára, az általános (ún. “overall”) listákra hivatkoznak. Itt a magyar jelenlét a valódi, regionális versenytársakhoz képest így néz ki:

©

Használhatóbb következtetésekhez vezet a szakterületek (ún. “subject” vagy “field”) vizsgálata. Ezt dolgozták fel a ranking.elte.hu-n a legmérvadóbb globális rangsorok (ARWU, THE, QS, U.S. NEWS, Leiden) legutóbbi eredményei alapján.

Az elemzésben az áll, hogy nyolc magyar egyetem (ELTE, Debreceni Egyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Közép-Európai Egyetem, Semmelweis Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Budapesti Corvinus Egyetem) van jelen érzékelhető mértékben ezeken a listákon (emellett az 1000 intézményt mérő USNEWS listán megjelenik a Miskolci Egyetem és az Nyugat-Magyarországi Egyetem). Valamennyi helyezést figyelebe vették és a magyar intézmények közötti sorrend alapján pontoztuk (8–első, 7–második stb.).

Az ELTE és a Debreceni Egyetem egyértelműen kiemelkedik a szakterületi ranking-láthatóság tekintetében. A Műegyetem egyértelműen harmadik, míg a Szegedi Tudományegyetem, a CEU, a Pécsi Tudományegyetem és a Semmelweis hasonló eredményükkel alkotnak csoportot. A BCE van a legkevésbé jelen a globális rankingek világában. A teljes elemzést a ranking.elte.hu oldalon olvashatjátok el.

Itt a friss egyetemi rangsor: tarolt a nemzetközi listákon a CEU

Hét képzési területen is bekerült a világ legjobb felsőoktatási intézményei közé a Közép-európai Egyetem (CEU). A Quacquarelli Symonds szerdán hozta nyilvánosságra legfrissebb tematikus felsőoktatási rangsorait. "Az egyik legismertebb rangsorkészítő, a brit Quacquarelli Symonds (QS) évente rangsorolja mind a felsőoktatási intézményeket, mind képzéseiket. A legújabb képzési területekre lebontott lista alapján a CEU politikatudomány és nemzetközi tanulmányok programja a 42.