szerző:
Eduline

A hét elején alig huszonnégy órát kaptak az egyetemek arra, hogy véleményezzék az Emmi és az igazságügyi tárca rendeletmódosító előterjesztését, amelynek egy pontja kimondja: a jövőben nem indulhat képzés társadalmi nemek tanulmánya szakon. Vagy ahogy a politikai vitákban elhíresült: genderszakon - írja a hvg.hu.

©

A hvg.hu értesülései szerint mindez akkor történt, amikor az egyetemeken általános szabadságolás, lényegében leállás van. Az Emmi-IM előterjesztés egyébként két módosítást vezet fel. Ezek közül az egyik a fizetős és nemfizetős képzés közötti határokat tisztázza, kidolgozottan, a második, a genderszakot betiltó azonban mindenféle háttéranyag, indoklás nélküli.

A módosítás két egyetemet érint Magyarországon, ilyen szakon ugyanis mesterképzés csak az ELTE-n, illetve a CEU-n van. Utóbbinál a rendelet a magyar diplomát adó képzésre vonatkozik, az amerikaira nyilvánvalóan nem. Ez tehát azt jelenti, hogy amennyiben végső formát nyer és hivatalosssá válik a rendelet, úgy Magyarországon magyarul nem lehet részt venni ilyen képzésen, illetve magyar diplomát nem lehet szerezni a társadalmi nemek tudományából.

A teljes cikket a hvg.hu-n olvashatjátok el.

Nekiment az ELTE-nek Rétvári: az egyetem új szakja olyan, mint a marxizmus-leninizmus

"A gender - a marxizmus-leninizmushoz hasonlóan - inkább nevezhető ideológiának, mint tudománynak, így kétséges, eléri-e az egyetemi oktatási szintet" - jelentette ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az ELTE új szakjáról. A parlamenti államtitkártól megszokott tájékozottságot és nyitottságot mutató állítás annak kapcsán hangzott el, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem bejelentette: ősztől társadalmi nemek tanulmánya, angolul Gender Studies szak indulhat az egyetemen.

Az érettségiről is száműzné a gender-elméletet a kormány

A társadalomismereti érettségi követelményeiből is kivenné a gender-elméletet a kormány, legalábbis ez derül ki abból a rendelettervezetből, amelyet a kormányzati oldalon tettek közzé. Kikerül az emelt szintű társadalomismeret érettségi vizsga általános követelményeiből a gender-elmélet és annak kritikája - derül ki a kormányzati oldalon hétfőn közzétett rendelettervezetből, amellyel több, közoktatással összefüggő jogszabályt módosítanának.