szerző:
Eduline

A Velencei Bizottság és más szakértői testületek véleményét is figyelmen kívül hagyhatja a kormány a felsőoktatási törvény lex CEU-ként elhíresült módosítása ügyében, az Alkotmánybíróság (Ab) döntését sehogy sem lehet majd megkerülni - mondta a Népszavának Somody Bernadette alkotmányjogász.

©

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Palkovics László oktatási államtitkár szerdán a Magyar Hírlapnak úgy nyilatkozott a lex CEU-ról, nem akarnak a törvényen módosítani, annak valamennyi intézményre egyformán kell vonatkoznia.

A Népszava által megkérdezett alkotmányjogász, az Eötvös Károly Intézet igazgatója szerint azonban ha az Ab alkotmányellenesnek ítéli a jogszabályt, minden bizonnyal megsemmisíti.

Ebben az esetben már a kormánynak sem lesz több dolga vele. "Ugyanakkor előfordulhat, hogy az Ab olyan többletgaranciák biztosítását írja elő a jogalkotónak, amelyekkel a jogszabály elfogadható lehet. Ám ebben az ügyben én ezt nem tartom valószínűnek" - fogalmazott Somody.

A testület eseti munkacsoportja májusban kezdte meg az indítvány tárgyalásának előkészítését, júniusra megfogalmazták azokat a konkrét kérdéseket, amelyek tisztázását szükségesnek látják a döntés meghozatalához. Az érintett kormányzati szervektől bővebb tájékoztatást, az indítványozóktól pedig hiánypótlást kértek. A döntés várhatóan az ősz folyamán születik meg.

Lelassultak a CEU-ról szóló tárgyalások Palkovics szerint

Két kérdés maradt a CEU működése kapcsán, ha ezeket sikerül tisztázni, létrejöhet a megállapodás a kormány és New York állam között - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Palkovics László oktatási államtitkár. A lapnak Palkovics László azt mondta, lassultak a CEU-ról szóló tárgyalások, most New York állam válaszára várnak.