szerző:
Eduline

Budapesten tíz százalékkal drágultak az albérletek egy év alatt, és a nagyobb egyetemvárosokban is emelkedtek a bérleti díjak. Az egyetlen kiút a kollégiumi férőhely lehet, mutatjuk, mennyibe kerülnek a budapesti kollégiumok az idén.

©

Ahogy korábban megírtuk, Budapesten 10 százalékkal drágultak az albérletek egy év alatt, és a nagyobb egyetemvárosokban is emelkedtek a bérleti díjak. Debrecenben 88 ezer forintos, Szegeden 85 ezres, Pécsen 95 ezres, Miskolcon pedig 70 ezer forintos szintnél jár az albérletek átlagára. Budapesten nincs olyan kerület, ahol az átlagos bérleti díj 100 ezer forintnál olcsóbb lenne, a fővárosi bérleti díjak átlaga pedig 149 ezer forint. Tehát komoly anyagi teher lesz, ha nem kerültök be kollégiumba.

Az albérleti árak töredékéért lehet kollégiumi elhelyezést kapni, így érdemes mindenkinek megpályázni. Nézzünk pár példát anagyobb budapesti egyetemek kollégiumai közül.

Az ELTE Kőrösi Csoma Sándor Kollégiumában 15 320 forint a kollégiumi díj havonta, az ELTE legolcsóbb kolija a Vezér úti, ahol már 9320 forintért is lehet lakni, de többségében 3 ágyas szobák állnak itt rendelkezésre. Az ELTE kollégiumaiban átlagban 10-12 ezer forint körüli összeget kell fizetni havonta, természetesen változó, hogy 2 vagy 3 ágyas szobában kaptok helyet.

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki nem kap kollégiumi szobát

Budapesten 10 százalékkal drágultak az albérletek éves összevetésben, és a nagyobb egyetemvárosokban is emelkedtek a bérleti díjak. Debrecenben 88 ezer forintos, Szegeden 85 ezres, Pécsen 95 ezres, Miskolcon pedig 70 ezer forintos szintnél jár az albérletek átlagára. Budapesten nincs olyan kerület, ahol az átlagos bérleti díj 100 ezer forintnál olcsóbb lenne, a fővárosi bérleti díjak átlaga pedig 149 ezer forint.

A Corvinus Földes Ferenc Kollégiumában 16 000 forintért kaphattok helyet, ha államilag finanszírozott képzésen tanultok és 3 vagy 4 személyes szobában laknátok, 17 475 forintért kaphattok helyet, ha államilag finanszírozott képzésben tanultok, de 2 személyes szobában laknátok. Ha nem kerülnétek be államilag támogatott képzésre, a kollégium ára 28 500 forint havonta a költségtérítéses képzésben résztvevők számára 3 vagy 4 személyes szobában, és 30 000 forint havonta költségtérítéses képzésben résztvevők számára 2 személyes szobában.

A BGE Lengyel Gyula Kollégiumában első komfortfokozat esetén az állami ösztöndíjas hallgató térítési díja 9 320 forint, önköltséges hallgatóké összesen 20 970 forint havonta. A kollégiumi díjak negyedik komfortfokozat esetén állami ösztöndíjas hallgatóknak 17 475 forint, önköltséges hallgatóknak 29 125 forint.

A helyzet tehát az, hogy egy kollégiumi férőhely akár negyedébe is kerülhet annak, amibe egy albérlet kerül, akkor is, ha többen osztoznak a lakáson. Ha valaki egyszemélyes ellátást szeretne, akkor sem rokkan bele anyagilag a kollégiumi díj kifizetésébe. A kollégiumokban ráadásul fix díjat szabnak, amit nem befolyásol, hogy épp fűtési szezon van, illetve az internet is mindenhol alapfelszereltség.

Aki nem kerül be koliba, és albérletre sincs pénze, körbenézhet az intézményfüggetlen magánkollégiumok között, ám árban ezek legfeljebb akkor kedvezőbbek, ha valaki mindenképp egyedül szeretne lakni. A Grassalkovich és Thököly Magánkollégium egyszemélyes szobái már 45 ezer forintért elérhetők, azonban itt 80 ezer forint kauciót kérnek el a beiratkozásnál. A Budai Diákhotelben 53 ezer forint egy kétágyas szoba, a privát férőhelyért pedig 85 ezret kérnek.

Itt a lista: ezek a legnépszerűbb gazdasági szakok a 2018-as felvételin

Hányan jelentkeztek a 2018-as felvételin a gazdasági alap- és osztatlan szakokra? Melyek a legnépszerűbb alapképzések? Itt találjátok az összes és az első helyes jelentkezők számát. Ahogy az előző években, úgy idén is a gazdálkodási és menedzsment a legnépszerűbb alapszak, több mint 8800-an jelölték meg a jelentkezési lapon, 4220-an az első helyre sorolták ezt a képzést.