szerző:
Eduline

Egymásnak mentek a pártok az oktatáspolitika miatt hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben. Az LMP a kormány oktatáspolitikáját bírálta, Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint a magyar felsőoktatási szféra „lenézése” azt mondani, hogy az a legjobb magyarországi egyetem, ami „Amerikában egy faházban működik”.

©

Ungár Péter, az LMP képviselője a kormány felsőoktatással kapcsolatos politikáját bírálta. Szerinte Magyarország a felsőoktatást tekintve a régió középmezőnyéből sereghajtóvá vált, a magyar egyetemek egyre lejjebb csúsznak az egyetemi rangsorokban.

Megjegyezte: a CEU volt az a magyar egyetem, amely bekerült a 200 legjobb közé a világon. Közölte: szerdán tüntetni fognak a színvonalas felsőoktatás mellett és azért, hogy a kormány állítsa le a hadjáratot a felsőoktatás ellen.    

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az ellenzéki képviselő állításait cáfolandó azt mondta: 2010 és 2019 között a felsőoktatási források 46,1 százalékkal, közel másfélszeresére emelkednek, miközben a kormány 27 százalékkal emelte a felsőoktatásban dolgozók bérét, az egyetemek 13 milliárdos tartozása pedig 3 milliárdra csökkent.

Kijelentette: a teljes magyar felsőoktatási szféra lenézése azt mondani, hogy az a legjobb magyarországi egyetem, ami Amerikában egy faházban működik.

2030-ra a világ kétszáz legjobb egyeteme közé kellene kerülnie a Corvinusnak?

2030-ra bekerüljön a világ 200 és Európa 100 legjobb egyeteme közé - ez a cél a Budapesti Corvinus Egyetemmel.