szerző:
Eduline

Mennyit pénzt kell visszafizetnetek az államnak, ha félbehagyjátok az egyetemet, és másik képzést sem kezdtek el? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

©

Három félév után félbehagynám az egyetemet, és egyáltalán nem áll tervben egy új szak elkezdése. Mennyit kell visszafizetnem az államnak? Állami ösztöndíjas vagyok.

Ha alapképzésre, mesterképzésre, felsőoktatási szakképzésre jártok, és mindössze egy (aktív) állami ösztöndíjas félévet vettetek igénybe, nem kell fizetnetek.

Osztatlan mesterképzés esetén ugyanez a szabály, csak itt két félév a "türelmi idő", vagyis akár egy teljes tanév után is meggondolhatjátok magatokat, nem kell fizetnetek. Három félév után azonban (ha egy éven belül nem kezdtek el egy újabb képzést) vissza kell fizetni az ösztöndíjat.

Ha végül nem kezdtek új képzést, az igénybe vett magyar állami ösztöndíj összegének 50 százalékát kell visszafizetnetek. Ilyen esetben hazai munkaviszony-fenntartási vagy mentesítési kérelmet nyújthattok be.

Bővebben itt olvashattok a visszafizetési szabályokról:

Így úszhatjátok meg az állami ösztöndíj visszafizetését, több százezer forint a tét

Az állami ösztöndíjas képzésben résztvevőknek a hallgatói szerződés aláírásával el kell fogadniuk és teljesíteni a benne foglaltakat, de mi történik akkor, ha a hallgatói jogviszony megszűnik? Mi történik, ha otthagyom az egyetemet? Fizetnem kell? Ha alapképzésre, mesterképzésre, felsőoktatási szakképzésre jártok, és mindössze egy (aktív) állami ösztöndíjas félévet vettetek igénybe, nem kell fizetnetek.