szerző:
Eduline

Összesen 415 ezer forint bírságot szabott ki a VI.

©

Összesen 415 ezer forint bírságot szabott ki a VI. kerületi rendőrkapitányság a Fidesz-székház elfoglalásának tizenegy szervezőjére - írja a Népszabadság. "Amint azt az erőszakmentes polgári engedetlenségi akciót követően Selmeczi Gabriella is az ország tudtára adta, a Fidesz-székház magánterület, a területén tartott rendezvényekre így nem vonatkozik a gyülekezési jog" - közölte pénteken az Alkotmány nem játék Facebook-csoport.

A kapitányság szerint azonban a székházfoglalók a szabálysértést azalatt követték el, mialatt megközelítették a Fidesz Lendvay utcai székházát, és rövid megbeszélést tartottak az épület előtt. Az akció résztvevői kifogást nyújtanak be, mivel a határozatot abszurdnak tartják. "Kétfős oszlopokban sétálni még akkor is jogunkban áll, ha a vonulás célpontja éppenséggel a kormányzó párt székháza".

Március 7-én körülbelül hetven tüntető, köztük a Hallgatói Hálózatból és az egyetemfoglalásról ismert aktivisták másztak át a Fidesz székház kerítésén és foglalták el az épület udvarát. Az akcióval a negyedik alaptörvény-módosítás ellen tiltakoztak, amellyel alkotmányba került többek között az állami ösztöndíjas hallgatók "röghöz kötésének" lehetősége is.

Hat nappal később Selmeczi Gabriella, a párt szóvivője bejelentette, hogy feljelentik a tiltakozókat: a rendőrség csoportos garázdaság miatt indított eljárást. A Népszabadság azt írja: a nyomozás során több fiatalt idézés nélkül előállítottak, egyiküket a kollégiumi szobájából vitték be. A többi tüntető úgy döntött, önként jelentkeznek a rendőrségen, demonstrálva, hogy vállalják a felelősséget tettükért. Hogyan reagáltak a székházfoglalók a feljelentésre? Itt nézhetitek meg.

Közben gyülekezési joggal való visszaélés címén is folyt nyomozás, a tüntetés szervezőit most ezért bírságolták meg. "Erre abszolút nem számítottam, hiszen a székház területe magánterület, így nem esik a gyülekezési törvény hatálya alá" - mondta a Népszabadságnak Turai Eszter, a megbírságolt szervezők egyike.

"Mint kiderült, arra hivatkozva szabták ki a büntetést, hogy táblákkal vonultunk a Lendvay utcai székházig, ahol megálltunk tanakodni, mivel be volt zárva a kapu. A rendőrség ezt be nem jelentett tüntetésként értelmezte, ami nonszensz, ezzel az erővel az is tüntetés, ha egy baráti társaság megáll az utcán cipőt fűzni" – mondta Turai Eszter. Ezért a megbírságolt szervezők kifogással éltek a rendőrségen, és bírósági tárgyalást kértek.