szerző:
Eduline

Sztrájkolhatnak a rezidensek, akik a jogtalan tanulmányi szerződéseket, az elmaradt pótlékokat és a szakorvosi felügyelet nélküli munkavégzést kifogásolják. Bizonyos egyetemek az elmúlt két hónapban nem fizették ki az újonnan belépő rezidensek pótlékait.

©
Dénes Tamás, a Magyar Rezidens-szövetség elnöke a Magyar Nemzetnek sorolta a problémákat, amikkel a rezidensek szembesülnek. Ilyen például, hogy a szabályok ellenére sokszor egyedül kell ügyelniük, szakorvosi felügyelet nélkül azonban ez a betegeket is veszélyezteti.

Pedig a leendő orvosok gyakorlatuk első két évében kizárólag személyes szakorvosi felügyelet alatt ügyelhetnek, ugyanakkor a szakemberhiány miatt ezt a rendeleti pontot nem mindenhol tartják be – írja a lap.

Emellett az intézmények gyakran jogtalanul íratnak alá tanulmányi szerződést a rezidensekkel. Az RMSZ szerint van olyan egyetem, ahol nem fizették ki az elmúlt két hónapban az újonnan belépett rezidensek pótlékait. Arról nem beszélt Dénes, hogy melyek ezek az intézmények.

A rezidensek Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkárral egyeztetnek a megoldásról.