szerző:
Eduline

Virágzik a szemináriumi dolgozat, szakdolgozat és disszertációírás feketepiaca Magyarországon.

Virágzik a szemináriumi dolgozat, szakdolgozat és disszertációírás feketepiaca Magyarországon. A szellemírók személyes ajánlásokon keresztül vagy az interneten hirdetik szolgáltatásaikat, nem ismernek lehetetlen témát, és kifejezetten alacsony árakon dolgoznak: egy szakdolgozat 150 ezer, egy doktori disszertáció 300 ezer forint, angol nyelvű szakdolgozat 1000 eurótól kapható - írja az átlátszó.hu.

Internetes fórumokon, kifejezetten ezzel foglalkozó szájtokon és gyűjtőoldalakon is megtalálhatóak szakdolgozatírók hirdetései, elérhetőségei. A reklámok nem szégyenlősek; a hirdetésben általában egyértelműen szerepel, hogy „szakdolgozat írását vállalom”. Mit vállalnak, mennyiért dolgoznak a bérírók? Összefoglalónkat itt olvashatjátok el.

Az csak sejthető, hogy az egyes hirdetések mögött magánszemélyek vagy teljes csapatok állnak. Mindkettőre találni példát: „25 éves, diplomás, két nyelvvizsgával rendelkező, megbízható, precíz és igényes lány vagyok. Referenciáim között kitűnő tanulmányi eredményeim és az eddig megírt, kiváló értékelést kapott szakdolgozataim és beadandó dolgozataim szerepelnek. Immár két éve foglalkozom ezzel” – szól az egyik hirdetés. A teljes cikket az átlátszó.hu-n olvashatjátok el.