szerző:
MTI

A 2014 és 2020 közötti időszakra szóló új uniós keretköltségvetésben a fiatalok mobilitását szolgáló Erasmus program...

©

A 2014 és 2020 közötti időszakra szóló új uniós keretköltségvetésben a fiatalok mobilitását szolgáló Erasmus program kerete növekszik a legnagyobb mértékben, mintegy 40-50 százalékkal - mondta Andrulla Vasziliu, az oktatási, kulturális és ifjúsági ügyek EU-biztosa pénteken Brüsszelben. Külföldön tanulnátok? Itt találjátok a legjobb külföldi ösztöndíjakat.

Az uniós tagországok oktatási tárcavezetőinek megbeszélése után tartott sajtótájékoztatón a ciprusi politikus megjegyezte, hogy az unió javaslattevő-végrehajtó intézménye, az Európai Bizottság eredetileg 70 százalékos keretbővítést indítványozott az Erasmus céljaira a 2007 és 2013 közötti hétéves ciklushoz képest. Az egy héttel ezelőtti EU-csúcstalálkozón a tagországok vezetői által elfogadott keretköltségvetés végül alacsonyabb összegekről szól, de Vasziliu számításai szerint így is mintegy 40-50 százalékkal több pénz juthat Erasmus-támogatásokra. Ez az összeg egyébként nem kizárólag felsőfokú tanulmányok részleges külföldi folytatásának finanszírozását jelentheti, hanem adott esetben külföldi szakmai gyakorlatszerzés céljait is.

Az EU-biztos szerint az idén záruló hétéves ciklusban mintegy két és fél millió európai fiatalt segített valamilyen formában az unió mobilitási programja, míg a következő középtávú ciklusban négymillió fiatal támogatása a cél.

Pénteki brüsszeli tanácskozásukon az EU-országok oktatásügyi tárcavezetői állásfoglalást fogadtak el arról, hogy az oktatásnak és a képzésnek jobban kell szolgálnia a gazdasági növekedési célokat, illetve a fiatalok foglalkoztatási arányának növelését.