szerző:
Eduline

"A gender - a marxizmus-leninizmushoz hasonlóan - inkább nevezhető ideológiának, mint tudománynak, így kétséges, eléri-e az egyetemi oktatási szintet" - jelentette ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az ELTE új szakjáról.

©

A parlamenti államtitkártól megszokott tájékozottságot és nyitottságot mutató állítás annak kapcsán hangzott el, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem bejelentette: ősztől társadalmi nemek tanulmánya, angolul Gender Studies szak indulhat az egyetemen. A kormánypárti sajtó heves felháborodással fogadta a hírt. Fodor Gábor írásban kérdezte meg Balog Zoltánt, szerinte kinek árt a gender szak. Erre válaszolt Rétvári Bence.

Rétvári szerint az egyetemi szakoknak tudományos alapokra kell támaszkodniuk. A gender — a marxizmusleninizmushoz, hasonlóan — inkább nevezhető ideológiának, mint tudománynak, így kétséges, eléri-e az egyetemi oktatási szintet. A szak tartalma szemben áll mindazzal, amit a kormány értékvilága az emberről vall. Kiemelte azt is, hogy szerinte ezen a mesterszakon végzett emberekre nem mutatható ki igény a munkaerőpiacon.

Egyébként az ELTE-n, mint minden komoly egyetemen, oktatnak marxizmust és leninizmust is, a témakör aligha kerülhető meg, eszmetörténeti jelentősége hatalmas. Ma is rengeteg fontos gondolkodó vallja magát marxistának, még ha ez már nem feltétlenül szó szerint azt jelenti, amit Marx gondolt. A Gender Studies szakok egyébként évek óta egyre inkább jelen vannak a nyugati egyetemeken. Nagy rájuk a hallgatói igény, gyakran a politikai életben és újságoknál helyezkednek el az ott végzettek.

Forrás: 444