szerző:
Eduline

Palkovics szerint a CEU nem menne át az újonnan felállított szűrön. Kormányzati vizsgálatról és átláthatatlanságról beszélt a sajtótájékoztatón, ahol kiderült, mégiscsak van olyan passzus, amit a Közép-európai Egyetemre írtak.

©

Tegnap este a kormány egy olyan törvénymódosítást adott be, mely szerint az Európai Gazdasági Térségen kívüli oktatási intézmény csak akkor működhet Magyarországon, ha "működésének elvi támogatásáról" nemzetközi szerződés szól. Ezzel elég nyilvánvaló (bár név szerint nem említik), hogy az amerikai alapítású, Soros György által fenntartott CEU kerülne nehéz helyzetbe.

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár 11 órától tartott sajtótájékoztató az ügyben. Palkovics azt állította, hogy bizonyos intézményeknél egy kormányzati vizsgálat szabálytalanságokat tárt fel. Az államtitkár szerint ezen szabálytalanságok miatt kell a törvényt módosítani.

 

A CEU-t vették célkeresztbe - tiltakozik az egyetem a törvénymódosítás ellen

Tiltakozik a felsőoktatási törvény tervezett módosítása ellen a Közép-európai Egyetem (CEU), közleményükben az áll: diszkriminatívnak tartják a jogszabályt, a javaslatban lévő változtatások ellehetetlenítenék az egyetem további működését Budapesten. „A CEU teljes mértékben a magyar jogszabályoknak megfelelően működik. A tervezett jogszabályt diszkriminatívnak tartjuk, mivel közvetlenül a CEU-t veszi célkeresztbe.

Palkovics cáfolta, hogy a törvénymódosítást a CEU ellehetelennítésére írták volna, de megjegyezte, hogy az egyetem környékén több szabálytalanságot is találtak. Erről még ma tárgyalni kíván a kormány az egyetem vezetésével. Azt elismeri az államtitkár, hogy a beadott módosítás miatt nem működhetne tovább a CEU, de azt is állítja, hogy nyitottak az Egyesült Államokkal tárgyalni arról, hogy a két ország kössön a működésről szerződést.

Palkovics a hvg.hu beszámolója szerint sokadik kérdésre ismerte csak el, hogy a CEU az egyetlen olyan külföldi egyetem, melynek nincs hazájában campusa. Ez azért érdekes, mert a módosítás előírni, hogy ilyennel rendelkeznie kell egy külföldi intézménynek.

Az államtitkár szerint amely egyetem nem felel meg az új szűrőnek, 2018-tól nem folytathat képzést, de a jelenlegi hallgatók még 2020/2021-ig befejezhetik a már megkezdett képzésüket.

A sajtótájékoztatóról percről percre számolt be nagytesónk, a hvg.hu.

A CEU ma délután tájékoztatja a nyilvánosságot az előállt helyzetről, természetesen arról is beszámolunk.