Szabó Fruzsina
Szabó Fruzsina

„Aki külföldön vállal munkát, fizetheti vissza tanulmányai árát.

„Aki külföldön vállal munkát, fizetheti vissza tanulmányai árát. Nagyon remélem, hogy Gábor Dénessel és más Nobel-díjasainkkal is posztumusz megfizettetik a tanulópénzt” – így kommentálta a kormány felsőoktatási terveit Papp Réka Kinga, a májusban alakult Hallgatói Hálózat nevű diákszervezet tagja az Egymillióan a magyar sajtószabadságért mozgalom kormányellenes tüntetésén.

További képekért kattints
©

A demonstráció délután három órakor kezdődött az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, a hvg.hu tudósítóinak becslése szerint több tízezren vettek részt a rendezvényen, amely nem sokkal öt óra előtt ért véget.

Tandíj, önköltséges képzés és hallgatói szerződés

„Öt évvel ezelőtt Gyurcsány Ferenc tandíjtervezetét egy olyan népszavazás söpörte el, amelyet a mostani kormánypárt kezdeményezett. Most ugyanez a párt kidolgozott egy felsőoktatási koncepciót, amelynek értelmében legalább négyszer-ötször akkora tandíjat fizettetnének a hallgatókkal, mint öt éve” – mondta Papp Réka Kinga, aki szerint a kormány intézménybezárásra és oktatók elbocsátására készül, így diákok ezrei veszíthetik el a lehetőséget, hogy valaha egyetemen vagy főiskolán tanulhassanak.

„A nemzeti együttműködés jegyében, hogy kimutassuk szolidaritásunkat a devizahitelesekkel, ösztöndíj helyett diákhitelt kapnának, hogy mi is eladósodhassunk egész életünkre” – tette hozzá a Hallgatói Hálózat tagja, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a Szegedi Tudományegyetem nyolcvan hallgatója jelenleg is éhségsztrájkkal tiltakozik a felsőoktatási tervek ellen a bölcsészkar nagyelőadójában.