szerző:
Eduline

Önköltség, tankönyvek, gólyatábor, albérlet vagy kollégium - mekkora kiadásal jár az egyetemi-főiskolai tanévkezdés? Utánajártunk.

A legnagyobb falat: a tandíj

Ha nem állami ösztöndíjas helyre kerültök be, az egyik legnagyobb kiadás az önköltség lesz. Ha ezt nem saját zsebből szeretnétek kifizetni, felvehetitek a diákhitel 2-t. A diákhitel 1-hez képest sokkal alacsonyabb, 2 százalékos kamattal igényelhetitek, ezt a hitelt ugyanis csak tandíjra lehet költeni - a bank egyenesen az egyetemnek utal.

Ha a diákhitel 1-et választjátok, tudnotok kell, hogy az első havi apanázst nem utalják azonnal, csak körülbelül egy hónap múlva, ezzel érdemes számolni az igényléskor. Ezt kérhetitek egy összegben vagy havi folyósítással.

Ha saját zsebből fizetnétek az önköltséges képzésért, érdemes megkérdezni az adott egyetemen vagy főiskolán, hogy engedélyezik-e a részletfizetést. Ennyit kell fizetni a legdrágább egyetemi szakokért szeptembertől.

Tankönyvek, tanszerek

Nagyon változóak az árak: van, aki pár ezer forintból megússza a tanévkezdést, míg másoknak több tízezer forintot kell félretenniük a tankönyvekre. Az orvostanhallgatók például legalább 70-80 ezer forintot fizetnek a tankönyvekért, és ehhez még hozzájön a gyakorlatoknál szükséges felszerelés, például a köpeny, a szike, a csipesz vagy a gumikesztyű.

©

Művészeti vagy építész szakokon szintén borsos lehet a felszerelés ára, akár ötven-százezer forintra is rúghat. A legjobban azok járnak, akiknek csak könyvek kellenek. Az egyetemi könyvtárakban általában meg lehet találni minden szükséges tankönyvet, ha pedig elkapkodnák előletek, érdemes a helyi könyvtárakban körbenézni. Mennyibe kerül a diákigazolvány, ha egyetemre, főiskolára jártok?

Gólyatábor

Átlagosan 9-22 ezer forintos kiadás, attól függően, hogy mennyi ideig tart a tábor, és hol rendezik meg. Persze némi költőpénzzel is kalkulálni kell. Gólyatáborkörkép: ilyen volt tavaly az ELTE, a BME és a Corvinus programja.

Kollégium, albérlet

Az állami ösztöndíjas hallgatóknak havi 8-22 ezer forintot kell kollégiumra félretenniük, több egyetemen és főiskolán az önköltséges képzésen tanulóknak többet kell fizetniük -  és az sem ritka, hogy előbb az államisokkal töltik fel a helyeket, a fizetős hallgatók pedig csak a megmaradó helyekre pályázhatnak. A nagyobb egyetemek tavalyi árait nézhetitek meg.

Inkább lakást vagy szobát bérelnétek? Az OTP Ingatlanpont 2012-es felmérése szerint a fővárosban négyzetméterenként nagyjából 1000-1500 forintról indulnak a havi bérleti díjak. Debrecenben az árak jó pár éve befagytak, havi 40-60 ezer forint körüli összegért lehet egy 1-2 szobás, átlagos lakást találni. Győrben elsősorban az olcsó, 1,5-2 szobás panellakások keresettek az egyetem szomszédságában, ezeket nagyságtól és állapottól függően 45-60 ezer forinttól vehetitek bérbe. Pécsett egy 60 négyzetméter körüli, viszonylag jól felszerelt, jó állapotú lakást már 55-60 ezer forintért meg lehet csípni.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!