szerző:
Eduline

Ha még most is alig bírsz kimászni az ágyból, a következő tanácsokat neked szánjuk.

Hosszú évezredek alatt az emberi test arra volt programozva, hogy ha leszáll az éj, a szervezet pihen. Régen ebben az embereket segítette, hogy nem volt éjszkai világítás, így szervezet a sötét hatására már napnyugtakor elkezdett melatonint termelni, melynek hatására a szervezet lassan "kikapcsolt".

Ma azonban már nem töltünk sok időt sötétben, még az ágyban fekve is tévézünk, esetleg a telefont nyomkodjuk, a szervezet azonban így nem termel elég melatonint. Mit tegyünk hát, hogy időben el tudjunk aludni, és legyen idő reggelig kipihenni magunkat?

Készülj sötétben az alvásra!

Ne a tévé vagy a tablet kikapcsolásával kezdődjön az alvás! Ülj 10-30 percet a sötét szobában, és máris álmosan fekhetsz be az ágyadba! Ilyenkor akár meditálhatsz is.

Sötétíts!

Ha szállodában alszol, valószínűleg jobbat szundítasz, mint otthon. Ez nem csak azért lehet így, mert nyarláskor kevesebb stressz ér, hanem azért is, mert a hotelek a fényt teljesen kiszűrő függönyt használnak. A teljes sötétség jobba alvást biztosít.

Tüntesd el az okos cuccokat a közeledből!

Tényleg, ne legyen már kéznél a telefon, ami bármelyik pillanatban jelezhet, mert valaki épp küldött egy üzenetet Facebookon, vagy jött egy spam a postafiókodba! Nem csoda, hogy nehezen ébredsz fel reggel, ha még háromkor is ránézel a telefonodra, hogy megtudd, ki írt.

Mozogj reggel!

Sokkal jobban indul a nap egy kis mozgással. Sétáltasd meg a szomszéd kutyáját, vagy csak nyomj pár guggolást az ágy mellett, így néhány perc alatt kipattan az álom a szemedből. Az endorfin termelődése a kávénál is jobb ébresztő a szervezet számára.