Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Így tanulhattok meg sokkal gyorsabban olvasni - néhány nap alatt

1

Gyorsan szeretnétek átrágni magatokat az ötszáz oldalas jegyzeten? A gyors tanulás kulcsa a gyors olvasás - ha ez nem megy, a tanulás is lassabban fog menni. De hogyan lehet gyorsabban olvasni?

Hasznos tippeket osztott meg a tanulasmodszertan.hu, ezekből szemezgetünk. A cikk ugyan nem friss, de mivel vizsgaidőszak van, igen aktuális.

1. tipp: ne szavanként olvassatok

hirdetés
hirdetés

"A legtöbben szavanként olvasnak. A tekintetük elindul a sor bal szélén, és jobb felé haladva megáll minden szónál, „felszippantja” azt, újra jobbra mozog, jön a következő szó, azt is felszippantja és így tovább. Ez a lépegetős technika nem az emberi szem anatómiájából következik, hanem az iskoláskor kezdetén megtanult, akkor helyénvaló, de felnőttkorban feleslegesen lassító módszerből" - olvasható a tanulasmodszertan.hu-n. A hat legfurcsább trükk a vizsgaidőszakban - és mindegyik működik

Az oldal szakértői azt ajánlják, első lépésben le kell szoktatni magunkat az egyik szóról a másikra ugrálásról, helyébe az egész kifejezések átfogása lép, aztán rászokunk rövidebb mondatok, egész sorok egyszeri befogadására. "Ehhez az előfeltétel, hogy a tekintetünk ne a sor bal szélétől ugráljon jobbra, hanem a sor közepén rögzítjük azt. Tehát nem keresztirányban, hanem lefelé halad a tekintetünk. Ahogy a sor közepére nézünk, enyhén oldalirányba mozgathatjuk a szemünket, ha szükséges, így két-három odapillantással egy egész sor tartalmát felszippantjuk" - írják.

2. tipp: olvassatok extra lassan

Azért olvastok lassan, mert közben elkalandoznak a gondolataitok, szöszöltök, ide-oda ugrál a szemetek? Kényszerítsétek magatokat arra, hogy olyan lassan olvassatok, amilyen lassan csak tudtok.

"Ez a magunkra kényszerített csigatempó oda vezet, hogy amikor visszatérünk a normális olvasáshoz, az meglepetésünkre gyorsabb lesz mint máskor. Ismételjük több napon át ezt a technikát, amivel egyébként másféle nemkívánatos szokást, pl. a körömrágást is lehet „kúrálni”. Ha ugyanis muszáj rágni a körmünket, akkor nincs az a kellemes érzés, amit a spontán körömrágás során érzünk, és némi gyakorlással meg tudunk szabadulni a kellemetlen szokásunktól" - írják. További tippeket itt találtok.

Így lehet elszúrni a vizsgaidőszakot: öt dolog, amit mindenképp kerülj el

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (1)

ikszy13

Azért ez néhány nap alatt nem megy sajnos. Évek óta oktatok gyorsolvasást, 2-3 három hónap kitartó gyakorlásával már lehet eredményt elérni. Előbb nem. Egyébként a figyelemfejlesztő gyakorlatok (tapasztalatom szerint) sokkal többet adnak hozzá a tempóhoz, mint a szubvokalizáció, tehát a szavak néma kimondása, leépítése. relaxapont.hu/tanulasmodszertan-etan

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X