szerző:
Gál Éva Laura

Három magyar egyetem jutott a világ 500 legjobb felsőoktatási intézménye közé a Webometrics (Ranking Web of World Universities) legfrissebb, 2012-es rangsorában. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Debreceni Egyetem is nagyot javított 2011-es helyezésén.

BME-s hallgatók. Távolra néznek
©

A BME a 277., az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 380., a Debreceni Egyetem pedig a 417. helyet szerezte meg a 20 300 egyetem közül az internetes láthatóságot rangsoroló Webomestrics-listán. A BME és a Debreceni Egyetem javítottak tavalyi helyezésükön, míg az ELTE húsz hellyel visszacsúszott.

A legjobb ötven egyetem közül harminckilenc amerikai, az első helyen – csakúgy, mint tavaly – a Harvard végzett. A legjobb ezerben három másik magyar egyetem is található: a Szegedi Tudományegyetem (548.), a Pécsi Tudományegyetem (881.) és a Semmelweis Egyetem (971.).

©

A rangsort a spanyol Cybermetrics Lab készíti az alapján, hogy az intézmények mennyire "láthatóak" az interneten. A sorrendet befolyásolja, hogy a Google hány weboldalt és külső hivatkozást talál az adott intézményre, illetve hogy mennyi a publikációhoz köthető fájlok száma.

QS-rangsor: a CEU, az ELTE és az SZTE az élen

A többi nemzetközi rangsorban is jó eredményeket értek el a magyarországi egyetemek. A brit Quacquarelli Symonds 2011-es rangsorában a Közép-európai Egyetem a 372. helyet szerezte meg, míg az Eötvös Loránd Tudományegyetem az 501-550., a Szegedi Tudományegyetem pedig az 551-600. helyig jutott. A rangsorról bővebben itt olvashatsz.