szerző:
Eduline

Vegyes képet mutat a magyar oktatás állapotáról a Gazdasági és Fejlesztési Szervezet, vagyis az OECD legújabb, Egy...

Megéri diplomásokat képezni
©

Vegyes képet mutat a magyar oktatás állapotáról a Gazdasági és Fejlesztési Szervezet, vagyis az OECD legújabb, Egy pillantás az oktatásra 2012 című tanulmánya. Egyes területeken Magyarország előkelő helyen áll, máshol a sereghajtók között van. A képet tovább árnyalja, hogy a vizsgálat alapjául szolgáló legfrissebb adatok is 2010-esek - adta hírül az Inforádió.

Magyarországnak megéri pénzt fektetni a felsőoktatásba, mert az egyik legjobb megtérülési arányt mutatja az OECD-országok között, a listán az ötödik helyen áll. Magyarországon például egy férfi felsőfokú oktatása tizennégyszeresen térül meg az államnak - a későbbi diplomás dolgozó által befizetett adók miatt, valamint azért, mert kevesebb szociális juttatást kell neki adni.

Ugyanakkor a magyar családok azok között vannak, amelyek másokhoz képest jóval kevesebbet fizetnek gyerekeik taníttatásáért. Csak Szlovákiában és Törökországban olcsóbb lediplomázni a magánköltségek szempontjából, míg a brit, amerikai és holland diákok fizetik a legtöbbet.

A diplomások Magyarországon többet adnak hozzá a GDP-növekedéshez is, mint a legtöbb tagországban, mindezt úgy, hogy az állam jóval kevesebbet költ az oktatásra - a GDP 6,2 százalékos OECD-átlaga helyett csak 5 százalékot - a 2009-es adatok szerint.