szerző:
MTI

Több százezer diák vonult az utcára szerdán Kolumbia nagyvárosaiban, hogy követeljék az állami egyetemek finanszírozásának növelését.

Egy korábbi kolumbiai diáktüntetés. Most újra utcára vonultak a hallgatók
©

A megmozdulások szervezői, valamint a helyi média mintegy 450 ezerre tette a tüntetők számát. A dél-amerikai ország diákjai és oktatói szerint a kolumbiai felsőoktatásra költött pénzek évtizedek óta nem nőttek, aminek egyebek közt az egyetemek infrastruktúrája látta kárát.

A megmozdulással azt akarják elérni, hogy a kormány az egyetemekre szánt költségvetési összeget legalább 4500 milliárd pesóval (több mint 410 milliárd forinttal) emeljék.

Ivan Duque kolumbiai elnök közlése szerint a kormány erőfeszítéseket tesz az oktatási költségvetés növelésére, de nincs elegendő forrás a tüntetők minden követelésének kielégítésére. A tüntetéseket várhatóan diáksztrájkok követik, amelyek az előrejelzések szerint legalább október 21-ig elhúzódnak.

Átalakíthatják az egész magyar felsőoktatást: nem lesznek állami egyetemek?

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egyértelműen a Corvinus-modell kiterjesztéséről beszélt egy rendezvényen a hétvégén - írja a hvg.hu, hozzátéve: információik szerint mindez arról szól, hogy a nehézkes államháztartási intézményi formából előbb-utóbb ki kell "szabadítani" az egyetemeket.