szerző:
eduline/mti

A legtöbb 19-29 éves fél attól, hogy mindennek, amit az interneten csinál, nyoma marad, és a tárolt információk az állami szervekhez kerülnek.

©

Annak ellenére, hogy a 19-29 éves fiatalok jelentős többsége érdeklődik a modern technológiák iránt, egyúttal fél attól, hogy mindennek, amit az interneten csinál, nyoma marad, és a szoftverek olyan információt gyűjtenek a felhasználóról, amihez nem járult hozzá – derült ki a K&H legfrissebb reprezentatív felméréséből. 6 tárgy, amit a mai diákok már nem is ismernek: ti emlékeztek még ezekre?

A fiatalok csaknem fele attól is tart, hogy a begyűjtött információkon keresztül az állami szervek beleláthatnak a magánéletükbe.

Ennek ellenére az internetnek meghatározó szerepe van a szabadidő eltöltésében, a válaszolók 56 százaléka internetes oldalak olvasásával, 49 százaléka közösségi oldalak használatával tölti az időt. Áldatlan állapot: félanalfabétákat nevelnek a magyar iskolákban

66 százalékuk például a Facebook közösségi portált tartja a legfontosabb eszköznek a családdal, barátokkal való kapcsolattartásban, míg ugyanerre a célra az e-mailezést csak a fiatalok 47 százaléka részesíti előnyben. A kutatás rámutatott, hogy a megkérdezettek 10 százaléka élete szinte minden történéséről beszámol a közösségi oldalakon, 53 százalékuk pedig a számára igazán fontos eseményeket osztja meg. Riasztó viszont az az adat, hogy a diákok ötödét zaklatják az interneten, erről bővebben itt olvashattok.

A felmérés az online vásárlással kapcsolatos attitűdöket is vizsgálta, a válaszadók 87 százalékának már van tapasztalata az internetes vásárlásról, a többség az utánvétes fizetési módszert választja, a megkérdezettek csupán 32 százaléka fizet bankkártyával. A résztvevők 38 százaléka attól tart, hogy ellopják bankkártya vagy bankszámla adatait.

Még több információ

Megdöbbentő adatok: ilyen az iskolai erőszak Magyarországon

Sokkoló videóval kampányolnak az internetes bántalmazás ellen

Az alsósokat verik, a felsősöket online bántalmazzák

A kutatás rámutatott arra is, hogy a banki kapcsolattal rendelkező fiatalok 54 százaléka használja az internetbankot, főleg átutalások intézésére és egyenleginformáció lekérdezésére, és mindössze 8 százalékuk kezeli befektetéseit online – olvasható a közleményben.