szerző:
Eduline

Az Index információi szerint az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán a Biológiai Intézet egyes tanszékei, oktatói október 15-én részleges sztrájkba kezdtek.

©

 tiltakozó akció határozatlan ideig, de előreláthatóan legalább egy hónapig fog tartani, a figyelemfelhívás kiváltó oka pedig az, hogy az intézet az ELTE költségvetéséből nem kapta meg a gyakorlati oktatáshoz szükséges összeget a 2018/19 1. félévére - írja az Index.

Úgy tudják, hogy a részleges sztrájk lényegében abból áll, hogy a természettudományi képzésben elengedhetetlen gyakorlati órákon az oktatók és a hallgatók nem végeznek semmiféle költséges gyakorlati tevékenységet, az oktató csupán szóban ismerteti, hogy mik lettek volna az éppen aktuális kísérletek.

Az oktatók a tiltakozással gyakorlatilag a hatályos oktatási előírásokat szegik meg, mivel azok előírják a gyakorlati ismeretek elsajátítását. Az oldal szerint a figyelmeztető jellegű, részleges munkabeszüntetéssel az intézet dolgozói viszont arra szeretnék felhívni az oktatási minisztérium figyelmét, hogy az előírt gyakorlati órák megtartásának költségeit az alacsony hallgatói normatíva nem fedezi.

Megszólalt a genderszak-ügyben az ELTE: a döntés megkérdőjelezi a tanszabadságot

Közleményben reagált az Eötvös Loránd Tudományegyetem a genderszak megszüntetésére. "Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Kara sajnálattal értesült arról, hogy a társadalmi nemek tanulmánya mesterszakot törölték a felsőoktatásban szerezhető képesítések jegyzékéből" - írják közleményükben. Korábban megfogalmazott véleményét fenntartva az ELTE TáTK oktatói és kutatói közössége úgy gondolja, hogy a döntés megkérdőjelezi a tudománynak az Alaptörvény X.