szerző:
Eduline

A CEU felfüggeszti a regisztrált menekülteknek és menedékjogot kérőknek szóló oktatási programjait.

©

A CEU arra kényszerült, hogy augusztus 24-ével, azonnali hatállyal felfüggessze a regisztrált menekülteknek és menedékjogot kérőknek meghirdetett OLIve oktatási programjait, valamint a közép- és dél-európai migrációs politika kutatására meghirdetett, EU által finanszírozott Marie Curie ösztöndíját - írja az egyetem közleményében.

A CEU a bevándorlási különadóról szóló, augusztus 24-én életbe lépett magyar jogszabályi rendelkezések miatt kényszerült erre a lépésre. A CEU adótanácsadói szerint lehetséges, hogy a törvény értelmében az egyetemnek 25%-os különadót kellene fizetnie a programok után. Amíg a törvényi és adózási feltételek nem tisztázódnak, a CEU felfüggeszti a programokat. 

Az egyetem hangsúlyozza, hogy az OLIve programok kizárólag a Magyarország területén törvényesen tartózkodó személyeknek biztosítottak oktatást. Büszkék a programban végzett munkánkra, és az európai menekült és migrációs folyamatok terén végzett kutatásainkra, és mindent megtesznek, hogy ezt a munkát a jövőben is folytathassák. 

Megszólalt a CEU: elítélik a genderszak elleni szakmaiatlan támadásokat

A CEU elítéli a Társadalmi nemek tanulmánya programok elleni szakmai szempontokat figyelmen kívül hagyó támadásokat. Több mint egy évizede tanítjuk egyetemünkön ezt a nemzetközileg elismert tudományterületet. Végzett hallgatóinkra kiváló elhelyezkedési lehetőségek várnak. A társadalmilag hasznos, a gazdaság és a tudományos világ által egyaránt megbecsült tudást adó programok ellehetetlenítése károkat okozna Magyarországnak és korlátozná a tanszabadságot - írják közleményükben.