szerző:
Eduline

Márciusban kezdődhet meg a kilépési folyamat. Azt már látni vélik a britek, hogy hol hibázhattak.

©

A britek által elkövetett hibákról, a kilépés menetéről és a lehetséges megoldásokról beszélt Iain Lindsay budapesti brit nagykövet egy brexitről rendezett keddi beszélgetésen az Európa Pontban - írja az Eurológus.

A magyar hallgatók által egyik legnépszerűbb külföldi továbbtanulási célország Nagy-Britannia, rengetegen utaznak az ingyenes felsőoktatást biztosító Skóciába, valamint a nagyon jó minőségű angol egyetemekre, ahol előnyös feltételekkel vehetik fel a magyarok is a diákhitelt.

Mivel a britek a távozás után is jó kapcsolatra törekednének az uniós tagállamokkal, így könnyen lehet, hogy csak bizonyos jogköröket szűkítenének a nem brit állampolgárok számára. A legfontosabbak között a munkaerő szabad áramlásának korlátozására lehet számítani, ám Lindsay szavaiból arra lehet következtetni, hogy az oktatás terén is szigorúbbak lesznek a britek

A nagykövet szerint a briteknek nincs baja a migrációval, ám a britek

túl sikeresek voltak benne.

Példaként az oktatás területét említette, ahol aránytalanul sokan érkeztek, és nem is tudták tartani a lépést.

Előrejelző, hogy mikor Svájc korlátozó intézkedéseket tett az EU-val korábban a munkaerő szabad mozgásával kapcsolatos megállapodással ellentétesen, akkor az EU kivonta Svájc felsőoktatási intézményeit az Erasmus-programból.

Kimaradhatnak a britek az Erasmusból

Nem csak a brit diákokat érintené a brit kimaradás. A Brexit miatt kirakhatják Nagy-Britanniát a legsikeresebb európai cserediákprogramból - erről ír a Guardian. Ez nem csak azt jelenti, hogy rengeteg brit diák nem tanulhat az Erasmus+ keretében más uniós országban, de ezekből az államokból sem mehetnek a szigetországba.