szerző:
Eduline

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a kedd este benyújtott törvénymódosítóval a Közép-európai Egyetemet csinálná ki a kormány. Azt a felsőoktatási intézményt, amely a legjobb hazai egyetemek között szerepel a nemzetközi listákon. Sőt: az egyik legnevesebb felsőoktatási szaklap, a Times Higher Education szerint egyértelműen ez a legjobb magyarországi egyetem.

©

Az Eduline mindig beszámol a friss nemzetközi felsőoktatási rangsorokról, és amikor átnéztük az elmúlt időszakban született anyagainkat, ilyen címekkel találkoztunk:

Itt a friss egyetemi rangsor: tarolt a nemzetközi listákon a CEU

Friss nemzetközi rangsor: hét magyar egyetem jutott a legjobbak közé, tarol a CEU

A világ 42. legjobb politikatudományi programja

Talán a legismertebb listát a brit Quacquarelli Symonds (QS) állítja össze minden évben. A legújabb listájukon a CEU politikatudomány és nemzetközi tanulmányok programja a 42. helyet érte el, és az intézmény további hat képzési területen került fel a listára.

A CEU szociológia képzése megtartotta a tavalyi 51-100. helyét - csakúgy, mint a filozófia program, a társadalompolitika és az adminisztrációs képzés is. A Közép-európai Egyetem történelem szakját a Quacquarelli Symonds szakemberei a 101-150., a közgazdaságtan és ökonometria programot a tematikus rangsorban a 151-200. helyre sorolták, de bekerült a legjobbak közé a jogi képzés is.

THE-rangsor: a legjobb magyarországi egyetem

A Times Higher Education (THE) legfrissebb listáján a CEU a legjobb helyezést érte el a hazai intézmények közül: a teljes világranglistán a 301-350-es helyezési kategóriát érte el, a fejlődő országok számára készített listán pedig a 16. lett. Utóbbi rangsorban a második legjobb hazai egyetem a Semmelweis, amely a 65., ezen kívül nincs magyar intézmény az első 100-ban.

A CEU rektora dühös, az egyetem nem tágít Budapestről

Tájékoztatta a nyilvánosságot Michael Ignatieff, a CEU rektora. "Ha dühöt éreznek a hangomban, azért van, mert dühös vagyok" - idézi Michael Ignatieff-et, a CEU raktorát a hvg.hu. A rektor nemzetközi sajtótájékoztatón beszélt arról a módosító javaslatról, melyet tegnap nyújtott be a kormány, és egyértelműen a Közép-európai Egyetemet hozná lehetetlen helyzetbe.