szerző:
Eduline

"Hatalmi klikket" alkotó hallgatói önkormányzati tisztviselők készíthették a gólyák pártszimpátiáját, származását...

"Hatalmi klikket" alkotó hallgatói önkormányzati tisztviselők készíthették a gólyák pártszimpátiáját, származását, vallási nézeteit tartalmazó listákat, a hallgatói érdekképviselők és az elnökségi tagok közül sokan nem is tudtak ezekről a dokumentumokról - írja az atlatszo.hu meg nem nevezett forrásokra hivatkozva, a múlt héten kirobbant botrányról szóló cikksorozat első részében.

Múlt hét kedden az atv.hu írt arról, hogy az ELTE bölcsészettudományi karának hallgatói önkormányzata világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján készített listákat a gólyákról: a személyes adatokat, emailcímeket, telefonszámokat, képeket tartalmazó lista az interneten is elérhető volt. Az ELTE rektora vizsgálatot indított, illetve feljelentést tett az ügyben, a BTK hallgatói önkormányzatának működését pedig felfüggesztették. Erről itt olvashattok.

Az átlátszó.hu információi szerint 2011 novemberében, amikor Garbai Ádám és Diriczi Zsombor versenyzett a HÖK-elnökségért, mindkét tábor tudott a listákról. A kiélezett csata ellenére (az első választás szavazategyenlőséggel végződött, a másodikon Garbai nyert 48-43-as szavazataránnyal) nem kerültek nyilvánosságra, mivel azok magára a bölcsészkari hallgatói önkormányzatra is rossz fényt vetettek volna.

Egyetemi pletykák szerint a kampány során a dokumentumot egyes kari oktatók is megkaphatták e-mailben, sőt magasabb szinten is tudomást szerezhettek róla. Az információ terjedése azonban nehezen rekonstruálható, különösen, mivel több általuk megkérdezett egyetemi hallgató határozottan állította, hogy HÖK-választások idején nem szokatlan jelenség az e-mail fiókok feltörése. A teljes cikket az atlatszo.hu-n olvashatjátok el.