szerző:
Eduline

Az orvosi és a bölcsészettudományi karok vezetik a Felvi 2012-es, összesített kari rangsorát, az élen ismét az ELTE bölcsészkara végzett. Megjelent a HVG Diploma különszáma, benne a tíz képzési terület részletes rangsorával.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara és a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara – az oktatók és a hallgatók kiválósága alapján ezek az egyetemi karok vezetik a Felvi 2012-es, összesített felsőoktatási rangsorát. Az ELTE eredménye nem meglepő, a bölcsészkar évek óta a lista élén áll, a második helyezett pécsi orvosi kar azonban egy év alatt tizenhárom helyet javított, ezzel lekörözte a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem orvosi karát is.

Nincs nagy meglepetés: idén is az ELTE bölcsészkara áll a rangsor élén
©

A rangsor ötödik helyén a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kara áll, amelyet a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaság-tudományi Kara és a debreceni bölcsészkar követ – előbbi 2011-ben még a huszonötödik helyen végzett, idén azonban a Corvinus gazdálkodástudományi karát is megelőzte. A tíz legjobb közé került az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara, a szegedi egyetem bölcsészkara és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Kossuth Lajos Hadtudományi Kara is.

Az összesített kari rangsort minden évben az oktatók és a hallgatók teljesítménye alapján állítják össze. Az idei adatok szerint a legjobb eredményű diákok a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karán, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán és az ELTE jogi karán tanulnak, míg az oktatói kiválóság alapján a pécsi orvosi kar, a BME Természettudományi Kara és a Nyugat-magyarországi Egyetem mezőgazdasági kara vezet. A tavalyi, 2011-es felsőoktatási rangsort itt nézhetitek meg.

Rang Intézmény Hallgatók kiválósága alapján Oktatók kiválósága alapján

1.

Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar (ELTE-BTK)

5.

7.

2.

Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar (PTE-ÁOK)

23.

1.

3.

Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar (SE-ÁOK)

2.

26.

4.

Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar (SZTE-ÁOK)

18.

12.

5.

Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi  Kar (KRE-BTK)

20.

12.

6.

Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaság-tudományi Kar (BCE-KTK)

10.

25.

7.

Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar (DE-BTK)

33.

8.

8.

Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar (ELTE-PPK)

8.

36.

9.

Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar (SZTE-BTK)

22.

28.

10.

Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Kossuth Lajos Hadtudományi Kar (ZMNE-KHK)

47.

4.

 Magyar egyetemek a nemzetközi rangsorokban - az ELTE, az SZTE és a CEU vezet

Az ELTE és a szegedi egyetem a legfrissebb sanghaji felsőoktatási rangsorra is felkerült: mindkét intézmény a 301-400. helyezést szerezte meg az ARWU-listán, amelyet 2003 óta minden évben összeállít a sanghaji Jiao Tong University, a szakemberek százpontos rendszerben értékelik az oktatók és az egykori hallgatók szakmai elismertségét, a publikációk számát és idézési gyakoriságát. A brit QS-rangsorban szintén a két nagy kutatóegyetem szerepel rendszeresen, de a legfrissebb elemzésben a Közép-európai Egyetem is megjelenik, ráadásul a magyar intézmények közül a legjobb helyet szerezte meg.

  ELTE Szegedi Tudományegyetem (SZTE) BME Semmelweis Egyetem (SE) Debreceni Egyetem (DE) Közép-európai Egyetem (CEU)

ARWU 2011

301-400

301-400

       

QS 2011

501-550

551-600

     

372

Webometrics 2011

336

461

329

     

SCIMAGO 2011

729

725

632

643

798

 

HEEACT 2010

498

478

       

Leiden 2010

441

484

 

476

480

 

A webes jelenlét alapján rangsoroló Webometrics listáján az első ötszáz intézmény között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az ELTE és a Szegedi Tudományegyetem található meg, míg a SCIMAGO-rangsorban a magyar egyetemek közül a BME szerezte a legjobb eredményt. A kizárólag a tudományos cikkek száma és idézettsége alapján összeállított HEEACT-listán az ELTE és a Semmelweis Egyetem jelenik meg az ötszáz legjobb között, ahogy a Leiden European Rankingben is az Eötvös Loránd Tudományegyetem érte el a legjobb helyezést.

A HVG Diploma különszámában minden fontos információt megtalálsz az alap- és mesterszakokról, a képzési területi rangsorokról, de megismerheted a diplomás pályakövetési rendszer intézményi adatait is. Kiderül, milyen elhelyezkedési esélyek várnak rád, és hogy pályakezdőként milyen fizetésekre számíthatsz. A 2012-es HVG Diploma különszámot a HVG Ügyfélponton rendelheted meg.