szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Továbbra is közel százezer át nem vehető, "beragadt" diploma vár arra, hogy átvegyék őket, azonban ez nyelvvizsga hiányában nem lehetséges. Több megoldási kísérletre volt már példa az elmúlt években, ilyen volt a diplomamentő program is, a legújabb az október óta igényelhető nyelvi diákhitel. Mennyibe kerül megszerezni egy nyelvvizsgát? Mutatjuk a részleteket.

A záróvizsgázott, de diploma nélküliek az idén június végéig mért adatok szerint összesen több mint 93 ezren vannak - ők a nyelvvizsga hiánya miatt nem kaphatták kézhez eddig a felsőfokú oklevelet.

Ugyanakkor nemcsak a hallgatókat érinti a probléma, sőt, november első hetéig majdnem az egyetem kezdését is nyelvvizsgával kellett volna, hogy indítsák a 2020-ban felvételizők. Néhány napja eltörölték az addigi tervezetet (vagyis egy részét), miszerint minden diák csak egy B2-es középfokú nyelvvizsga birtokában juthat majd be egyetemi, főiskolai képzésre. Ha ezen nem változtattak volna, jövőre nagy valószínűséggel jóval kevesebben kerültek volna be a magyar felsőoktatásba. Csak az idén felvettek 31 százalékának például nem is volt nyelvvizsgája. Mindezek ellenére a nyelvvizsga továbbra is jól jön a felvételihez.

Friss felmérés: a szülők sem örültek volna a kötelező nyelvvizsgának, és a tanórák számát is csökkentenék

A szülők kétharmada szerint az iskola nem készít fel a középfokú nyelvvizsgára, harmaduk pedig félt attól, hogy gyermeke nem kerül be egyetemre, főiskolára, ha azt kötelezővé teszik a felvételin. A Szülői Hang kérdőívét kitöltők 88 százaléka csökkentené a tanórák és a tananyag mennyiségét.

A nyelvvizsga és az oda vezető út

Nem csoda, hogy ennyi diák nyelvvizsga nélkül vág neki az egyetemnek, és ennyi hallgató nem tudja átvenni a diplomáját, a nyelvtudásért ugyanis borsos árat kell fizetni. A középfokú komplex nyelvvizsgák 28-34 ezer forint között vannak, ha azonban a nyelvvizsgázó külön tenne szóbeli és írásbeli vizsgát, úgy a vizsgadíjak 10-20 ezer forint közé esnek vizsgánként. A felsőfokú nyelvvizsgák díjai 29-35 forint körül alakulnak, mindez külön-külön vizsgánként 13-25 ezer forint körül mozog. A sikeres nyelvvizsgák vizsgadíjai 2018. január elseje óta teljes összegben visszaigényelhetők.

Azoknak a diákok azonban, akik nem érzik elegendőnek az iskolai felkészítést a nyelvvizsgára, nem kevés kiadással kell számolniuk ahhoz, hogy elérjenek a megfelelő szintre. Korábban megírtuk, hogy a körülbelül 300 tanfolyami vagy magántanári órát, és az ugyanennyi óra otthoni tanulást nem nagyon lehet megúszni. A 60 perces magánórák átlagosan 4000-5000 forintba kerülnek, a szerencsésebbek persze kijöhetnek akár 2000-3000 forint körüli díjazásból is. A csoportos nyelvtanulás ára 45 percenként 1400-2000 forint közé esik.

Ha négyezer forintos órabérrel számolunk és elfogadjuk a 300 óra magántanári nyelvtanulást, összesen 1,2 millió forintot hagyunk magántanárnál, a tanfolyam pedig - kétezer forintos óradíjjal számolva - hatszázezer forintra jön ki. Ezek a költségek tehát elég magasra rúgnak ahhoz, hogy bárki ne tudja egykönnyen megszerezni a nyelvvizsga-bizonyítványt.

Megoldási kísérletek

A "beragadt" diplomák problémáját szerette volna megoldani a diplomamentő program, amellyel néhány ezer diplomát sikerült megmenteni, és most ilyen kísérlet a nyelvtanfolyamra és nyelvvizsgára fordítható Nyelvtanulási Diákhitel is.

A 100 és 500 ezer forint közötti kölcsönt október eleje óta igényelhetik az aktív vagy passzív hallgatói jogviszonnyal rendelkező hallgatók, illetve azok a volt diákok, akik a tanulmányaikat bár befejezték, de nyelvvizsga hiányában még nem kapták meg a diplomájukat. A Diákhitel Központ szerint ez a hitel elsősorban nekik, vagyis az abszolvált, de diplomát nem szerzetteknek kíván segítséget nyújtani. Az első, induló hónapban közel ezren igényelték a hitelt, a Központ arra számít, hogy az igénylők száma növekedni fog. A hitelt igénylők többsége a maximális, 500 ezer forintos összeget igényelte - ami nem is olyan meglepő a magánórák és tanfolyamok díjaihoz mérve. A Nyelvtanulási Diákhitelről itt olvashattok részletesen.

Mennyi idő alatt kell megszereznetek a diplomát?

Meddig kell befejeznetek a tanulmányaitokat, illetve megszereznetek a felsőfokú oklevelet, ha állami ösztöndíjjal tanultok, és milyen szabályok vonatkoznak az önköltséges hallgatókra? Itt vannak a részletek.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!