szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tényleg azt tervezi az oktatásirányítás, hogy a csecsemő- és kisgyermeknevelők, valamint az óvodapedagógusok képzését középfokra állítják vissza? Ezt kérdezte Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkártól a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). A helyettes államtitkár azt válaszolta: ilyen döntés nem született.

„A PDSZ-be az utóbbi hetekben beérkező információk alapján a pedagógushiány enyhítése miatt az oktatásirányítás tervezi a csecsemő- és kisgyermeknevelői szak, valamint az óvodapedagógus képzés középfokra történő visszaállítását. Meglátásunk szerint amennyiben erre sor kerülne, az szakmai értelemben mindenképpen visszalépést jelentene, amely ráadásul egy olyan társadalmi közegben következne be, ahol a nevelés és oktatás egyre összetettebb feladatot, egyre nagyobb szakmai kihívást jelenti” – írta Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkárnak címzett levelében a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

A szakszervezet hozzátette: mivel az elképzelés a csecsemő- és kisgyermeknevelők, valamint az óvodapedagógusok élet- és munkakörülményeire, illetményére is kedvezőtlen hatással lehet, tisztán kell látniuk a kérdésben.

Aggasztó a pedagógushiány az óvodákban: van, ahová "majdnemdiplomásokat" is felvennének

Nemcsak tanárokból, óvodapedagógusokból is egyre nagyobb a hiány, jelenleg több mint 760 óvónőt keresnek az óvodák. Ma már Budapesten is egyre nehezebb betölteni az üres álláshelyeket: a kisebb településeken lakhatási támogatást vagy szolgálati lakást kínálnak a jelentkezőknek, míg például Ferencváros 45 ezer forintos plusz juttatással próbálja a kerületbe csábítani az óvodapedagógusokat.

A PDSZ közzétette a helyettes államtitkártól kapott választ is. Levelében Maruzsa Zoltán azt írja: „én is hallottam már arról, hogy az a hír terjedt el, miszerint a Kormány különösen az óvodapedagógusok esetén a középfokú képzés visszaállítását tervezi, ilyen döntés azonban nem született”.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!