szerző:
MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Díszdoktori címet kapott szerdán a Nottinghami Egyetemen Sarah Gordy: a színésznő és aktivista lett az első Down-kóros ember, akinek tiszteletbeli tudományos fokozatot adományoztak egy brit egyetemen - számolt be róla a BBC News.

 A 40 éves Gordy a Hívják a bábát és a Ház az Eaton Place-en című sorozatokban szerepelt, és számos alakalommal felszólalt a tanulási nehézségekkel küzdő emberek érdekében. A színésznő novemberben az első Down-szindrómás nő lett, akit a Buckingham-palotában a Brit Birodalom Rendjével (MBE) tüntettek ki.

A Nottinghami Egyetemen megtartott köszönőbeszédében úgy fogalmazott, hogy "váratlan utazáson" jár, és arra bíztatta a végzős hallgatókat, hogy higgyenek magukban. "Ha mindent elhittem volna, amit arról mondtak nekem, hogy mit nem tudok majd csinálni, nem táncoltam, szerepeltem és kampányoltam volna" - fogalmazott. Gordy felszólalása után felállva tapsoltak a hallgatók.

A színésznő tiszteletbeli jogi diplomája átvétele előtt arról is beszélt, hogy "változnak a dolgok a tanulási nehézségekkel küzdő emberek számára". Gordy 2013-tól a Mencap jótékonysági szervezet első tanulási nehézséggel küzdő nagykövete. A szervezet Here I Am (Itt vagyok) című kampányának arca volt, amely felhívta a figyelmet az Egyesült Királyságban élő 1,4 millió tanulási nehézséggel küzdő ember problémáira.