Bukhatjátok az állami támogatást, ha ezt a fontos feladatot elfelejtitek

Hamarosan kezdődik a beiratkozás az egyetemeken és főiskolákon - miért fontos, hogy erről a feladatról ne feledkezzetek meg?

Forrás: Fülöp Máté

A hallgatói jogviszony a beiratkozáskor jön létre - ennek az időpontjáról a felsőoktatási intézmények tájékoztatják az elsőéveseket.

hirdetés
hirdetés

Fontos, hogy az állami ösztöndíjas hallgatók csak akkor kezdhetik el tanulmányaikat támogatott (vagyis tandíj nélküli) formában, ha a hallgatói nyilatkozat aláírásával vállalják, hogy a képzési idő másfélszerese alatt megszerzik a diplomát, a végzést követő húsz éven belül pedig a felhasznált, államilag támogatott féléveknek megfelelő ideig magyarországi munkahelyen vagy magyarországi vállalkozóként dolgoznak.

Ha nem fejezik be időben a tanulmányaikat − egy hároméves alapszakot például négy és fél év alatt −, a képzési költség felét vissza kell fizetniük az államnak, ha pedig a magyarországi munkavállalásról szóló feltételt szegik meg, a teljes összeget vissza kell fizetniük.

Állami ösztöndíj? Ezeket kell vállalnotok érte a hallgatói szerződésben

Fontos, hogy tudjátok, mit kell vállalnotok, ha állami ösztöndíjas képzésre jelentkeztek a 2018-as felvételin.

hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

HVG Állásbörze hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X