Hatalmas változás jön? A kormány minden egyetemre kiterjesztené a Corvinus új működési modelljét

6

A Corvinus Egyetem új működési modelljéhez vezető folyamatot az egész magyarországi felsőoktatásra szükséges kiterjeszteni - erről az innovációs és technológiai miniszter beszélt szombaton Pécsett.

Forrás: stiller

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a Budapesti Corvinus Egyetemet 2019-től egy állami alapítású közhasznú alapítvány működteti tovább, Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Országgyűlésben arról beszélt felelte: azért éppen a Közgáz működési formáját változtatják meg, mert ebből az egyetemből lehet a méreteinél fogva leginkább gyorsan nemzetközileg is elismert, magas színvonalú egyetemet kialakítani.

hirdetés
hirdetés

A BCE kancellárja, Pavlik Lívia elmondta: 2020-ban már egyáltalán nem fognak állami férőhelyeket hirdetni a jelentkezőknek. Az állami ösztöndíjas képzés helyett ugyan létrehoznak egy Corvinus-ösztöndíjat, ám a cél az, hogy a fizetős hallgatók nagyobb arányban, legalább 60 százalékban legyenek jelen az egyetemen. Ma 60 százalék az állami ösztöndíjas, 40 százalék az önköltséges hallgatók aránya.

Palkovics László pedig szombaton a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) tisztújító közgyűlésén azt mondta: az a cél, hogy egy egyszerűbb, hatékonyabb működési környezet révén megteremtsék a versenyképesség alapjait a felsőoktatásban.

Hozzátette: azt szeretnék, ha a magyar egyetemek ugyanolyan feltételek mellett tudnának működni, mint más országok egyetemei vagy egy magyarországi magánegyetem, és nem terhelnék az intézményeket feleslegesen olyan ügyek, ami ebbe a struktúrába nem fér bele. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter szeptemberben jelentette be: jövő július 1-jétől állami alapítású alapítvány tartja fenn a Corvinus Egyetemet, amely közhasznú felsőoktatási intézményként működik majd. A döntés célja, hogy az egyetem nemzetközileg még magasabb színvonalú legyen és hosszú távon is piacképes diplomát adjon ki.

Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatási államtitkára elmondása szerint "azt, ami most a Corvinus Egyetemmel történik", legalább jogszabályi szinten szeretnék a többi felsőoktatási intézmény számára is biztosítani. Minden intézménynek meg kell adni a lehetőséget arra, hogy eredményesen tudjon gazdálkodni és meg tudja valósítani azt a küldetést, amire hivatott - jelentette ki.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy átdolgozzák, frissítik a kollégiumfejlesztési programot, vannak teendők a tanulmányi ösztöndíj és a felsőoktatási bérek tekintetében. Szeretnék, ha utóbbiak közelednének a nemzetközi egyetemi felsőoktatás szintjéhez.

2020-tól nem lesz államilag támogatott hely a Corvinuson, de létrehoznak egy új ösztöndíjat

Növelni szeretnék a fizetős hallgatók arányát az átalakuló Budapesti Corvinus Egyetemen, és számítanak a külföldi hallgatók számának emelkedésére is - a Népszava úgy tudja, többek között ez is elhangzott az intézmény dolgozói értekezletén.

hirdetés

Hozzászólások (6) , melyek közül a legfrissebbek:

Tarquinius Imperator

Ez tiszta vadkapitalizmus. Anno az SZDSZ akart ilyesmi változtatásokat, el is hajtotta őket a nép.

Tarquinius Imperator

Ez tiszta vadkapitalizmus. Anno az SZDSZ akart ilyesmi változtatásokat, el is hajtotta őket a nép.

cukkenzi

Miért csinálják ezt??Mindent tönkretesznek!!!Kivétel nélkül!

Igen, sajnos ezt jelenti. Tehát nem lehet majd ANA (Államilag támogatott helyre) jelentkezni. Hanem, helyette marad a tandíj, amit szinte minden évben emelnek :) !

Néha bánom, hogy nem németet tanultam, mert akkor mehetnék tanulni a Bécsi Egyetemre, ami nemzetközi egyetem, nincs se felvételi vizsga, se tandíj. Mert ugye a "haldokló" nyugaton az oktatás alanyi jogon jár!

Nem kell félni, az ingyenes oktatás szétverése után, az ingyenes egészségügyet is szét fogják verni, persze fizetés emelés, áfa csökkentés nem várható :) Pár évvel ezelőtt mondta is az egyik narancsos, hogy a 30%-os áfa is elképzelhető... végül is... miért is ne? a 30 az olyan szép kerek szám :P

nem-ek

Még az ötvenes években is segítette az állam a szegény,de tehetséges gyerekeket,hogy tanulhassanak az egyetemeken. A mai kormányzat csak a kiváltságos szerintük megfelelő uraknak engedi majd meg.Ebbe nem fér bele a szegény,a tehetséges, csak akinek pénze van. Esze nem biztos!Gátlástalanabbul rombolják ma az országot, mint 40 éve!Katasztrófa!

Ez azt jelenti, hogy nem lesznek állami finanszírozású felső oktatási helyek és már a gyerek megszületésekkor arra gyűjtünk, hogy tudjon tanulni?

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X