Milliárdosok diploma nélkül: hol tanultak a világ leggazdagabb üzletemberei?

A világ leggazdagabb emberei idén közel ezermilliárd dollárral növelték vagyonukat. De vajon hol tanult Jeff Bezos, Bill Gates vagy Amancio Ortega? Ki szerzett diplomát a világ egyik legjobb egyetemén, és ki hagyta ott az iskolát 14 évesen?

A Bloomberg hírügynökség milliárdos indexében szereplő 500 legtehetősebb ember együttes vagyona 5300 milliárd dollár volt december 26-án, jóval meghaladva az egy évvel korábbi 4400 milliárd dollárt. Az idei lista élére Jeff Bezos, az Amazon.com alapítója került, akinek a vagyona 34,2 milliárd dollárral 99,6 milliárd dollárra emelkedett. 

Forrás: Pixabay / geralt
hirdetés
hirdetés

Jeff Bezos a Miami Palmetto High Schoolban érettségizett, már középiskolásként érdekelték a technológiai és tudományos témák, részt vett a floridai egyetem tudományos kurzusán. Mégsem oda, hanem a Princetonra jelentkezett, informatikai képzésen szerzett diplomát 1986-ban, nyolc évvel később pedig megalapította az Amazon.com-ot.

A korábbi listavezető Bill Gates a második helyre csúszott vissza. A Microsoft alapítójának a vagyona 8,89 milliárd dollárral 91,3 milliárd dollárra nőtt. Gates már tizennégy évesen céget alapított, de közben tanulni is volt ideje: az 1600 pontos SAT vizsgán mindössze tíz pontot vesztett. Meg is kezdte tanulmányait a Harvardon, amit egy év után azért hagyott ott, hogy elindítsa a magániskolából ismert barátjával, Paul Allennel közös szoftvercégét: 1975-ben létrejött a Microsoft.

Forrás: Wikipédia

A legtehetősebb három európai közül a leggazdagabb az 500-as lista negyedik helyén álló spanyol Amancio Ortega. Az Inditex textilipari konszern és a Zara ruházati áruházlánc alapítójának a vagyona idén 3,4 milliárd dollárral 75,5 milliárd dollárra emelkedett. Pedig Ortega nemhogy diplomát nem szerzett, a középiskolát sem fejezte be, 14 évesen otthagyta az iskolát, és munkát vállalt. Viszont megtanult ruhákat készíteni és eladni. 1972-ben alapította a fürdőköpenyt gyártó Confecciones Goát, ahol több ezer helyi nőt foglalkoztatott. 1975-ben új divatcéggel folytatta. Ma már egy hatezer üzletből álló hálózat, az Inditex tulajdonosa, amelyhez a Zarán kívül olyan ruhamárkák tartoznak, mint a Massimo Dutti, a Stradivarius, a Pull and Bear és a Bershka.

Az ötszáz leggazdagabb ember közül 38 kínai. Közülük is a leggazdagabb az online kereskedelemmel foglalkozó Alibaba alapítója, Jack Ma, akinek a vagyona 12,1 milliárd dollárral 45,4 milliárd dollárra emelkedett. Jack Ma az 500-as lista 17. helyén áll. 1988-ban egyébként - hosszas próbálkozás és tanulás után angoltanárként végzett, de (ez aligha meglepő) nem abból gazdagodott meg.

Diploma nélkül is milliárdos lett: itt tanult a világ 5 leggazdagabb embere

Vajon mindenképpen kell diploma ahhoz, hogy milliárdos legyél? De akkor hol tanult a Microsoft, az Oracle és a Zara alapítója? Bill Gates A lista legfiatalabb tagjaként vezeti a sort 85,5 milliárd dolláros vagyonnal. Gates korán kezdte, már tizennégy évesen céget alapított, de közben tanulni is volt ideje: az 1600 pontos SAT vizsgán (amely az Egyesült Államokban az érettséginek felel meg) mindössze tíz pontot vesztett.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X