Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Egy rasszista hacker horogkereszttel fertőzte meg amerikai egyetemek nyomtatóit

Hétvégén először a Harvard Egyetem figyelmeztette az egyetemi polgárokat, hogy a nyomtatók a horogkeresztet és a "fehér hatalom" kifejezést nyomtatják a dokumentumok fejlécébe.

Forrás: Wikipedia

Weev néven ismert hacker, valódi nevén Andrew Auernheimer olyan vírust terjesztette el az amerikai hálózaton, mely a publikusan is elérhető nyomtatókat célozta. Ezek legtöbbje a felsőoktatási intézményekben található, melyet a hallgatók egy egyszerűbb titkosítással érhetnek el. A támadás során megfertőződött a Harvard Egyetem és a Princeton Egyetem rendszere is, ezt követően a nyomtatók többsége szvasztikát és rasszista szólamokat nyomtatott a dokumentumok fejlécébe.

hirdetés
hirdetés

Auernheimer először arról vált ismertté, hogy társaival egy biztonsági kaput kihasználva feltörték az AT&T mobilszolgáltató hálózatát, ezzel megszerezve 114 ezer előfizető adatait. Első fokon elítélték, azonban a fellebbezést követően mégis szabadon maradhatott.

Az akcióval a "fehér faj felsőbbrendűségét" akarta hirdetni, Auernheimer az eset kapcsán hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a szólásszabadság jogával élve juttatta el ezeket az üzeneteket - írja a The New York Times. Nem célzottan az egyetemeket kereste, csak ott volt sok elérhető nyilvános, kívülről is elérhető nyomtató.

Érdekesség, hogy majdnem a teljes hétvégén leállította a Harvard a külső nyomtatásokat, ugyanis több időt vett igénybe, míg ráakadtak a biztonsági résre. Ez idő alatt próbálták javítani a hibákat a nyomtatókon, de akiknek sürgős nyomtatandójuk volt, azoknak meg kellett barátkozniuk az uszító szavakkal a fejlécekben. Egyes nyomtatott dokumentumok a The Daily Stormer náci weboldalt népszerűsítették.

Min Pullan, a Princeton egyetem szóvivője szerint szerint nem szabad összemosni a szólásszabadság jogát és azt, hogy valaki feltöri egy egyetem rendszerét - utalva ezzel a várható eljárásra a hacker ellen.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X