Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Egy amerikai egyetem többé nem kér Kolumbusz Kristófból

Ezentúl a Brown University is inkább az őslakosokról emlékezik meg, semmint Kolumbusz Kristófról.

Forrás: Wikipédia

Emlékeztek még, amikor arról írtunk, hogy nem minden amerikai van elragadtatva a Columbus Day-től? Nos, a Brown University-n is úgy gondolták, hogy talán nem a megfelelő embert ünneplik.

hirdetés
hirdetés

Minden október második hétfője Kolumbusz Kristóf napja az Egyesült Államokban már 1934 óta. Azonban főleg az őslakosok leszármazottai számára ő nem egy hős, aki felfedezte Amerikát, inkább a „gonosz”, az „első terrorista”, vagy éppen „megszálló”.

A Rhode Islandi Brown University-n korábban sem nevezték Columbus Day-nek a második októberi hétfőket – ahogy több államban sem teszik már -, de most egyenesen őslakosok napjára keresztelik.

Kapcsolódó cikkek

Rasszista buli miatt függesztették fel a diákokat

Sokmintent átneveznének még az amerikai diákok

A francia lobogót is betiltaná egy oxfordi joghallgató

A napokat az egyetemen az őslakos amerikai kultúra tiszteletének szentelik – mondta el az egyik professzor a New York Timesnak.

A változtatást egy, az egyetemen működő őslakosok jogaiért küzdő szervezet kezdeményezte.

A Kolumbuszról elterjedt mítoszokat egyébként tényleg az oktatásban kell elkezdeni lerombolni. Amikor egy wisconsini tanár először beszélt a diákjainak arról, milyen rémtetteket követtek el a kontinensen az európaiak, leesett az álluk, mert eddig úgy tudták, ők igazi hősök voltak.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X