Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Odacsapott a minisztériumnak MAB-ügyben az Oktatói Hálózat

Forrás: Fülöp Máté

Elveszíti ENQA-tagságát a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB), ha a kormány nem biztosítja a testület függetlenségét és finanszírozását – írja közleményében az Oktatói Hálózat, amely szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma „félrevezető állításaival, csúsztatásaival megtéveszti a közvéleményt”.

hirdetés
hirdetés

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az európai felsőoktatási minőségbiztosítási szervezet, a European Association for Quality Assurance in Higher Education (ENQA) nem újította meg a MAB állandó tagságát, a magyar akkreditációs testület bizonytalan anyagi helyzete, valamint megkérdőjelezett függetlensége miatt két éven belül újra ellenőrzik majd a MAB-ot.

Az erőforrás-minisztérium a hírre szerdán úgy reagált, a MAV továbbra is az ENQA teljes jogú tagja, a kormány nem sértette meg a testület függetlenségét, és a finanszírozással sincsenek problémák.

Az Oktatói Hálózat szerint „verbális művészkedéssel” nem lehet megoldani a helyzetet, „az újabb vizsgáig a MAB kétéves türelmi időt kapott, ezalatt gyakorolhatja tagsági jogait. Ha a kifogásolt pontokon nem történik közben érdemi változás, akkor a MAB elveszti ENQA-tagságát. Erre az ENQA történetében korábban nem volt példa, a miénkhez hasonló, utolsó figyelmeztetésnek tekinthető átsorolásra is csak egyszer került sor. A felülvizsgálat nem csak a két kifogásolt fő pontot fogja érinteni. A MAB-nak újra be kell mutatnia működési módját, jogszabályi és intézményi környezetét, gyakorlatilag újra kell pályáznia a tagságért”.

Hozzáteszik: nem elégséges formálisan törvénybe foglalni, hogy a MAB független testület. „Az Európai Unió tagállamaiban nem tekintenek függetlennek egy olyan testületet, amelynek elnökét, – aki szavazategyenlőség esetén döntő szóval bír -, valamint tagjainak 50%-át  a kormány nevezi ki. A finanszírozás kérdésében sem elegendő bizonygatni, hogy a költségvetés megfelelően támogatja a MAB-ot: erre törvényi garanciát kell adni”.

hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X