Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Még a melegszendvicset is az államtól vehetik meg az egyetemisták

4

A menzákat, a büféket, sportpályákat és a kollégiumokat is államosítaná a kormány – derül ki az eduline birtokába jutott felsőoktatási fejlesztési tervezet több változatából. A fejlesztési tárca elismerte, hogy átvennék a hallgatói szolgáltatásokat, szerintük így javulna a színvonal. Az egyetemek és főiskolák nem örülnek az ötletnek, a büféket és menzákat üzemeltető cégek szerint a kormány terve rendszerváltás előtti időket idéz.

büfé
Az egyetemi büfét is átvenné az állam
Forrás: Fazekas István

Nemzeti Hallgatói Szolgáltató Rendszer (NESZ) – így neveznék az egyetemi és főiskolai kollégiumokat, menzákat, büféket, sportlétesítményeket összefogó állami hálózatot. Az eduline birtokába jutott fejlesztési tervezet több változata is azzal számol, hogy a következő egy-két évben német mintára szervezik majd át a szolgáltatásokat, és egy állami gazdasági társaságot hoznak létre.

hirdetés
hirdetés

A decemberben elfogadott felsőoktatási törvény korábbi, 2011 augusztusában kiszivárgott változatában még külön pontként szerepelt a szolgáltató rendszer kialakítása, a végleges változatból azonban már kimaradt – ehelyett egy tavaly októberi kormányhatározat rendelkezett egy olyan munkacsoport felállításáról, amelynek feladata a NESZ-ről szóló előterjesztés elkészítése. Az állami átvétel terve a – többek között a felsőoktatási zónák felosztását tartalmazó – felsőoktatási fejlesztési tervezet különböző verzióiban bukkant fel újra.

„A tárca azt vizsgálja, lehetséges-e a hallgatóknak nyújtott szolgáltatásokat (például a lakhatás, az étkezés, a sportolási lehetőségek) a jelenleginél hatékonyabb és költségtakarékosabb módon megszervezni” – ismerte el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sajtóosztálya, ahol arra a kérdésre nem tudtak válaszolni, hogy mikortól és milyen formában működik majd a rendszer, tájékoztatásuk szerint egyelőre a „megvalósíthatósági vizsgálat” folyik. Azt azonban hozzátették, hogy a versenyképes felsőoktatás „fontos összetevői” a versenyképes hallgatói szolgáltatások, „ez pedig a fenntartó állam felelőssége is”.

Nem örülnek neki

Az eduline birtokába jutott, a felsőoktatási fejlesztési tervezet egy korábbi változatára érkezett intézményi reakciókból az derül ki, hogy a rektorok sem örülnének, ha az állam kezébe kerülnének a kollégiumok, a menzák és a sportlétesítmények.

A Semmelweis Egyetem korábbi írásbeli reakciójában az áll, az átvétel miatt emelkednének az árak, így a hallgatók kiadásai is, míg a Kecskeméti Főiskolán attól tartanak, hogy ha az intézményeknek semmi közük nem lesz a szolgáltatásokhoz, a hallgatói közösségek sem úgy fognak működni, ahogy eddig. A főiskola vezetői úgy gondolják, egy független üzemeltető által működtetett kollégium "munkásszálló jellegűvé” válhat, a saját fejlesztésű létesítmények, például a sportpályák és sportcsarnokok államosítása pedig jelentős bevételtől fosztja meg az egyetemeket és főiskolákat.

Állami büfé, állami kifli

„Olyan lenne, mintha visszamennénk az időben. Én végigcsináltam a privatizációt, most meg visszaállamosítják az egészet. Ennek semmi értelme nincs” – mondta az eduline-nak Tóthné Szilvia, aki testvérével a Budapesti Corvinus Egyetem egyik büféjét üzemelteti tizennégy éve. Ez a család egyetlen bevételi forrása.

A Debreceni Egyetem vezetői sem osztják a fejlesztési tárca optimista nézeteit: szerintük nemhogy javul majd a szolgáltatások színvonala, hanem romlani fog. Hozzáteszik, hogy a kormány ezzel komoly marketingeszközt venne ki az intézmények kezéből, a szolgáltatások színvonalának ugyanis jelentős marketingértéke van a hallgatókért folytatott versenyben.

Mi lesz a kollégiumokkal?

Haraszti László, a Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szövetségének (FEKOSZ) elnöke a kollégiumi hagyományok sérülésétől tart. Becslése szerint 80-100 kollégiumot érintene az átalakítás – vannak olyan intézmények, amelyek jól járnának a központosítással, „mert a lelakott kollégiumok magas üzemeltetési és fenntartási költségeit az átvétel után nem az egyetemnek, főiskolának kellene vállalnia, hanem az új üzemeltetőnek”.

Forrás: Stiller Ákos

Azokban a kollégiumokban, ahol eddig is folyamatosan voltak fejlesztések, a színvonalat csak akkor emelhetik, ha az új szolgáltatói rendszernek lesz elegendő pénze a hallgatói és intézményi igények figyelembe vételére – az azonban kérdés, így lesz-e.

Bonyolult kérdés a PPP-konstrukcióban épült kollégiumok átvétele is – ez alighanem súlyos tízmilliárdokba kerül majd, a felsőoktatási intézmények és a projekttársaságok között ráadásul hosszútávú, nem ritkán még 14-18 évig fennálló szerződések vannak. A fejlesztési minisztériumban semmilyen konkrétumot nem közöltek erről, azt viszont elismerték, hogy vizsgálják, milyen formában lehetne átvenni a PPP-s kollégiumokat. Haraszti László szerint ha az átvétel nem fog menni, akkor valószínűleg csak annyi változik majd, hogy a projekttársaságokkal fennálló szerződésekben a felsőoktatási intézmények helyébe a NESZ-t működtető gazdasági társaság lép.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (4)

Lacipeg

Ez nem azt jelenti, hogy az állam fogja üzemeltetni, hanem azt ,hogy az állam fogja tulajdonolni és a hasznát egy politikához közel álló csoport fogja lefölözni. Ez így van jelenleg minden állami központosításnál. Itt akkor miért lenne másként. Viszont már így a casinók lenyúlása után még javaslom a speditőr cégeket. Abban van még nagy buli ! Reméllem a Fidesznek ez is az eszébe jut !

Lipovits Dániel

Ha egy rendes, kb nullszaldós költségvetésű, ám de a helyi igényeket figyelembe vevő állami cégé lenne az étkeztetés, akkor szerintem a hallgatók remekül járnának, mert a mostani menzák átlagosan nálam a rablóbanda kategóriába esnek.. Az egészhez "csak" szakértőket kellene keresnie az államnak, de valószínű úgysem találnak. Kár, hogy én már vszg. nem leszek egyetemista, mikor ez bevezetik. A koleszokhoz nem tudok hozzászólni, mert az nem érdekel (csak úgy mint a sport dolgok sem) :D

Pozsgai Béla

2000-tájékán,a 12 db Állami Gazdaság privatizációját többek között azzal indokolta a (fülke) forradalmi főparancsnok, hogy az államnak nem feladata a csirkenevelés...Most meg már a rántottát állami kuktákkal készíttetné?

Csordás Viktor

Gondolom ez is az egymillió munkahely teremtés, és a kisvállalkozások totális megerősítésének egyik alappillére. Alapanyagot is majd csak egy kiválasztott cégtől fogják beszerezni, Sopronban, Debrecenben, Szegeden és Budapesten az Egyetemeken főiskolákon egységes napi menü lesz egyszerre. Pl. Hétfőn mindenütt az egész országban Spenót tükörtojással lesz a menü. CSAK ÍGY TOVÁBB ! Ez még jobb lesz mint Kádárság alatt. (talán?)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X