szerző:
Eduline

Mi van a mai britek házai alatt: ősi temető, a falu kútja vagy egy római villa maradványai? Az angol települések több ezer éves múltja tárulhat a szakértők és az érdeklődők szeme elé egy új online régészeti térkép segítségével.

A különleges térképet, amely minden fellelhető információt tartalmaz az Anglia területén fellelhető régészeti emlékekről, az oxfordi egyetem régészeti tanszéke készíti. A Portal to the Past (Kapu a múltra) projekt lehetővé teszi, hogy a britek online fedezhessék fel saját környezetük több mint 3500 évre visszatekintő múltját: a Bronz-korszaktól (i. e. 1500) a brit települések és földbirtokok adatait először összeíró Domesday Book (Ítéletnapi könyv) 1086-os elkészültéig.
   
A vállalkozást az is ösztönözte, hogy a helytörténet - rögtön a családfakutatás után - a legnépszerűbb internetes kutatási terület. A községek nyilvántartásai viszont csak úgy ezer évre tekintenek vissza - írta a telegraph.co.uk. 
   
Az Európai Kutatási Tanács által 1,8 millió fonttal (567 millió forinttal) támogatott ötéves projekt minden fellelhető adatot összegyűjt egy digitális archívumba: ezekből rajzolódik ki Anglia korai régészeti térképe.
   
Chris Gosden professzor, a projekt vezetője szerint vastárgyak, régi gazdaságok, parasztkunyhók, római kori villák vagy akár emberi maradványok is lehetnek a modern épületek alatt. "Jellemzően csak a világ felszínét látjuk, ám abban a pillanatban, amint ennél mélyebbre tekintünk, gazdag régészeti emlékekre lelünk" - magyarázta.
   
Az adatok többsége az English Heritage régészeti lelőhelyeket dokumentáló légi felvételeiről származik. Az ingatlanfejlesztők emellett évi százmillió fontot költenek a tervezett épületek helyszínének régészeti feltárására, de a múzeumok és magánszemélyek is folytatnak ilyen tárgyú kutatásokat.
   
Az online régészeti térkép adatbőségéhez a megyei archívumok, a régi érmék adatbázisa, valamint a fémdetektorral feltérképezett lelőhelyek adatai is hozzájárulnak. Az oxfordi tudósok a British Múzeummal, a régészeti adatszolgálattal (Archeological Data Service) és helytörténeti szakértőkel is együttműködnek a korszak minél teljesebb feldolgozásához.
   
Gosden szerint a régi Anglia minden fellelhető információjának összegyűjtésével a website-on nemcsak az fog kirajzolódni, hogy hol változott a vidék, hanem az is, hogy hol maradt érintetlen az idők során. A térképek és az adatbázisok hozzáférhetővé válása az archeológusok munkáját is megkönnyíti, emellett a kincsvadászok is támpontot kapnak a további kutatáshoz.
   
"Angliában rendkívül sok potenciális információ áll rendelkezésre a vidék régmúltjáról" - jegyezte meg a projektvezető, majd hozzáfűzte: vállalkozásuk egyúttal egész Anglia területének régészeti analízisét fogja nyújtani, teljes mélységében megmutatja a táj változásának minden rétegét. A honlap a tervek szerint 2014-re készül el és az oxfordi egyetem régészeti tanszékének internetes címén keresztül lehet majd hozzáférni.

MTI