szerző:
Eduline

Több mint hétszáz oxfordi és cambridge-i tanár tiltakozik az egyetemi tandíjak felső határának emelése ellen, állításuk szerint az új finanszírozási rendszer szorult helyzetbe hozhatja a brit felsőoktatást.

A brit kormánynak címzett levelet - amelyet a The Independent hozott nyilvánosságra - több száz akadémikus írta alá. Az Oxford és a Cambridge oktatói szerint a tandíjemelés előre nem látható következményekkel jár majd, állításuk szerint a decemberi döntéssel "vakrepülésre" kényszerítették őket, írja a Daily Mail.

Cambridge egyébként az első volt az angliai egyetemek közül, amelynek vezetői bejelentették: 2012-től a jelenlegi háromszorosára emelik a tandíj felső határát. Európa egyik legjobb egyetemének azért van szüksége több bevételre, mert a brit kormány az általános költségvetési megszorítások részeként az állami felsőoktatás támogatását is lefaragta. Lehetővé tette azonban, hogy az angliai egyetemek a jelenlegi 3290 fontról, vagyis egymillió forintról kilencezer fontra, csaknem 3 millió forintra emeljék az éves tandíj felső határát, így pótolva a kieső állami támogatásokat. A két elitegyetem oktatói kara éppen attól tart, hogy veszélybe kerülnek azok a képzések, amelyekre csak kevés diák felvételizik, így csak kevesen fizetnek tandíjat. 

Decemberi tüntetés a tandíj felső határának emelése ellen - hiába tiltakoztak?
©

A törvényt december elején fogadta el a parlament alsóháza, a döntés komoly zavargásokat váltott ki a fővárosban. A parlament előtt összegyűlt húszezer tiltakozó diák a végszavazás után megpróbált betörni a pénzügyminisztérium és a legfelsőbb bíróság épületeibe, boltokat dúltak fel az Oxford Streeten, megtámadták Károly walesi herceg autóját, amely pont a tüntetés idején haladt el a Regent Streeten. A londoni zavargásokról itt olvashatsz bővebben.

Az egyetemeknek március 31-ig kell közzétenniük a következő évi tandíjakat. Cambridge szerint példáját a legtöbb – ha nem az összes – felsőoktatási intézmény követni fogja, és már Oxfordban is jelezték, hogy hasonlóan fognak eljárni. Az elitegyetemek szerint még a kilencezer font sem fedezi a diákok oktatásának költségeit.

eduline