szerző:
Eduline

Tanulmányi és köztársasági ösztöndíj, rendszeres és rendkívüli szociális támogatás, Bursa Hungarica: összegyűjtöttük, milyen támogatásokra és ösztöndíjakra pályázhatsz szociális helyzeted és kreditindexed alapján az egyetemi és főiskolai évek alatt. Aki minden tantárgyból ötös, szakmai folyóiratokban publikál, tudományos diákköri konferencián is részt vesz, sőt még nyelvvizsgája is van, havonta akár száz-szátövenezer forintot is bezsebelhet.

Átsorolás: aki sokat bukdácsol, sokat fizethet
A tanulmányi eredményen nemcsak az ösztöndíj múlik, hanem az is, hogy ki milyen finanszírozási formában folytathatja a szakot. Az egyetemek és főiskolák az államilag finanszírozott képzésben részt vevő hallgatókat kreditindexük alapján rangsorolják, majd a legrosszabbul teljesítő 15 százalékot átsorolják a költségtérítéses hallgatók közé - vagyis az átsorolás után nekik is ki kell fizetniük a költségtérítést, és ösztöndíjat sem kaphatnak.
Ha hónap végére rendszerint csak egy kevés apró marad a pénztárcádban, itt az ideje, hogy utánanézz, milyen ösztöndíjakra és szociális támogatásokra pályázhatsz. Van, amihez elegendő a 3,8-4,6-os egyetemi-főiskolai átlag, más pályázatokon azonban labdába sem rúgsz, ha még nem szereztél nyelvvizsgát, és nem publikáltál tudományos lapokban.

Tanulmányi ösztöndíj

Tanulmányi ösztöndíjat csak akkor kaphatsz, ha államilag finanszírozott képzésre jársz, és nem csúsztál ki az állam által támogatott tíz félévből: a havonta járó összeget az intézmények saját szabályzatukban leírt kreditindex-számítás alapján határozzák meg, a számítás módszertana tehát egyetemenként és főiskolánként elérhet, de az biztos, hogy legalább 3-3,5-ös átlagot kell ahhoz elérned ahhoz, hogy tanulmányi ösztöndíjat kaphass.

Az ELTE-n például a tanulmányi osztály, a Corvinuson pedig a Központi Tanulmányi és Informatikai Iroda határozza meg a hallgatók korrigáltkreditindex-értékét (KKI) - ez utóbbi annyiban különbözik a "sima" kreditindextől, hogy a kiszámításánál azt is figyelembe veszik, összesen hány tantárgyat vettél fel a félév elején, ezekből hányat teljesítettél, és hányat adtál le. Ösztöndíjat csak akkor kaphatsz, ha a KKI-értéked meghaladja a szakodra és az évfolyamodra jellemző átlagteljesítményt. 2007-ben egyébként változott a rendszer: három éve az államilag finanszírozott hallgatóknak legfeljebb ötven százaléka részesülhet ösztöndíjban, amelynek az összege nem lehet kevesebb, mint a hallgatói normatíva öt százaléka – vagyis 5950 forint.

Rendszeres szociális támogatás


A rendszeres szociális támogatásra külön kell pályáznod, méghozzá minden félév elején: az értékelés során pontokat kapsz a pályázatban bejelölt és igazolt tényezőkre (az ELTE Társadalomtudományi Karán a hátrányos helyzetért például 6 pontot, a 35-40 ezer forintos egy főre jutó havi jövedelemért 12 pontot kapsz, míg ha háromszáz kilométernél távolabb laksz, plusz 8 pontot számolhatsz el), majd a rendelkezésre álló keretet és az összes pályázó pontját összevetve határozzák meg, ki mekkora összeget kap. Azok a hallgatók, akik legalább egy gyereket nevelnek, halmozottan hátrányos helyzetűek vagy éppen ápolási díjban részesülnek, havonta minimum 23 800 forintot szerezhetnek szociális ösztöndíjként, a hátrányos helyzetű és félárva hallgatók már kevesebb támogatással számolhatnak: a minimális összeg az ő esetükben 11 900 forint.

Rendkívüli szociális támogatás

Rendkívüli szociális támogatásra 2007 óta pályázhatnak a rászoruló hallgatók: ennek az összege általában jóval kisebb, mint a rendszeres szociális támogatásé, a legtöbb egyetemen és főiskolán pedig alapos indok – házasságkötés, gyermekvállalás vagy munkanélkülivé válás – kell a pályázáshoz.

Gólyák az egyetemeken: még ők is kaphatnak támogatást
©

Alaptámogatás

Az első év első félévében – jegyek és kreditindex hiányában – tanulmányi ösztöndíj még nem jár neked, alaptámogatást azonban kérhetsz. Az 59 500 forint összegű egyszeri támogatást akkor kaphatod meg, ha például ápolási díjban részesülsz, hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű, árva vagy félárva vagy. Ha már mesterképzésre jársz, ugyanezen a címen nagyobb összeget, 89 250 forintot kaphatsz.

Köztársasági ösztöndíj

Ha még a legnehezebb vizsgák sem okoznak gondot, érdemes pályáznod a köztársasági ösztöndíjra, az elnyerhető juttatás ugyanis viszonylag magas, a 2010/2011-es tanév első félévében havi 34 ezer forint volt. Persze szigorú feltételeknek kell megfelelned, a hallgatóknak ugyanis mindössze 0,8 százaléka nyerheti el az ösztöndíjat: a nyári pályázást megelőző két szemeszterben legalább 4,5-ös átlagra és minimum 55 kreditre van szükséged, de a tapasztalatok szerint a sikeres pályázathoz nyelvvizsgára és tudományos publikációra is szükséged lesz. Minderről igazolást kell vinned: csatolnod kell többek között a nyelvvizsga-bizonyítványaidat, a publikációid fénymásolatát, egy egyetemi tanár vagy akadémikus ajánlását, az indexed fénymásolatát, valamint az önkéntes munkáról szóló igazolást.

Bursa Hungarica ösztöndíj

A Bursa Hungaricára csak akkor pályázhatsz, ha a lakóhelyed szerinti települési vagy megyei önkormányzat csatlakozott a programhoz: a pályázatot az önkormányzathoz kell benyújtanod minden év októberében, a kérelmeket kizárólag szociális szempontok alapján bírálják el, vagyis nem számít, hogy milyen az átlagod. Fontos változás, hogy 2008 óta nemcsak az államilag finanszírozott szakra, hanem a költségtérítéses képzésre járók is megkaphatják a havonta járó Bursa Hungarica-ösztöndíjat.

eduline