szerző:
Eduline

Összecsapások törtek ki Londonban csütörtök délután az egyetemi tandíjak felső határának tervezett emelése ellen tüntető diákok és rendőrök között.

 A konzervatív-liberális brit kormánykoalíció az általános költségvetési megszorítások részeként az állami felsőoktatás támogatását is jelentősen lefaragja, és lehetővé akarja tenni, hogy az angliai állami egyetemek a jelenlegi 3290 fontról (egymillió forintról) kilencezer fontra (3 millió forintra) emeljék az éves tandíj felső határát.
   
A végszavazás előtti záróvita csütörtökön zajlott a londoni alsóházban, és a parlament épülete elé - rendőrségi becslések szerint - húszezer tiltakozó diák vonult. A tüntetés egész nap jórészt erőszakmentes volt, ám kora estére elszabadultak az indulatok, amikor a diákok megpróbálták áttörni a parlament épülete köré vont rendőrkordont.
   
A tiltakozóknak több helyen sikerült is ledönteniük az acélkorlátokat; ekkor a gyalogos rendőrsorfalat lovas rendőrök váltották fel, akik több helyen belegázoltak a tömegbe, így próbálva visszaszorítani a demonstrálókat. A tömegből folyamatosan dobálják a rendőröket és a diákok időről időre újabb rohamokat indítanak a rendőrkordon áttörésére.
   
A rendőrség szerint a tüntetők egyebek mellett festékbombákkal, biliárdgolyókkal és petárdákkal hajigálják a rendőröket. Csütörtökön kora estig egy rendőr sérült meg az összecsapásokban.

MTI