szerző:
Eduline

A legtöbb budapesti autósiskolában 150 ezer forintért hirdetik az "akciós" tanfolyamokat, vagyis legalább ennyit kell fizetniük azoknak, akik B kategóriás jogosítványt szereznének. Ha elsőre nem sikerül valamelyik vizsga, ezért pótórákat kell venni, vagy "normál" árú tanfolyamra iratkoztok be, akár 200 ezer forintot is elvihet a jogsiszerzés.

Részletekben fizetve 195 ezer, egy összegben 187 ezer forint - ennyibe kerül a jogosítvány az egyik fővárosi autósiskolában, amely azzal hirdeti magát, hogy tanulóinak a minimális óraszámnál jóval több órát, próbavizsgát, egyedi időbeosztást kínál. A legtöbb fővárosi autóiskolában már nem lehet 150 ezer forint alatti áron jogosítványt szerezni, és vidéken is általánossá vált a 170-180 ezer forintos ár.

A KRESZ-tanfolyamért a legtöbb helyen például 29-40 ezer forintot kérnek, de több vidéki autóiskola oldalán 46-47 ezer forintos árat is találtunk. A gyakorlati órákat általában 4000 ezer forintos áron kínálják, de több oktató már 3500 forintért is kínál órákat és pótórákat. Ha azonban valaki hétvégén vagy ünnepnapokon szeretne vezetni, óránként 500 forintos többletköltséggel számolhat.

Vizsgadíjak

A vizsgadíjak mindenhol egységesek, a B kategória megszerzéséhez szükséges három vizsgáért azonban összesen 21 100 forintot kell félretenni. A KRESZ-vizsgáért 4600 forintot kell fizetni, az elsősegélyvizsgáért valamivel többet, 7900 forintot. A vizsgák közül a legdrágább a forgalmi, amely 11 ezer forintos kiadást jelent - már ha elsőre sikerül. Ha valaki megbukik bármelyik vizsgán (vagy nem megy el a vizsgára), a díjat újra be kell fizetnie.

Ingyenes lesz a KRESZ-vizsga: mutatjuk, mennyit spórolhattok ezzel

Palkovics László oktatási államtitkár újra megismételte korábbi ígéretét: ingyenessé teszik az első KRESZ-vizsgát. Palkovics László szerint a balesetek megelőzésében a nevelés fontosabb a rendőri és jogi eszközöknél, büntetéseknél, a műszaki eszközöknél és biztonsági rendszereknél is. Hozzátette, hogy a felelős közlekedésre nevelést gyermekkorban kell elkezdeni, a jogosítványt szerző fiatalok KRESZ-oktatását pedig hatékonyabbá kell tenni.

Januártól új szabályok lépnek életbe a KRESZ-ben

KRESZ-tanfolyamra járók, figyelem: kétszázezer példányban készített figyelemfelhívó szórólapot az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az új KRESZ-módosításról. A nyolcnyelvű nyomtatványban ismerteti, hogy a módosult KRESZ szerint 2011. január 1-je óta Magyarország teljes területén tilos előzni az azonos irányú forgalom számára csak két forgalmi sávval rendelkező autópályán és autóúton 7,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsival reggel 6 és este 10 óra között - írja a hvg.hu.