szerző:
Eduline

Gajra megy, óva int, wifikapcsolat, saint-sur-richelieu-i lakos - csak néhány szó, amelynek a leírása tíz ember közül kilencnek egészen biztosan problémát okoz. Ti tudnátok, melyik a helyes változat?

©

WIFI-kapcsolat vagy wifikapcsolat?

Fontos kérdés, hiszen egyre több helyen írják ki, hogy van WIFI-kapcsolat/wifikapcsolat - a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda szerint mind a két változat elfogadható. A kisbetűsen írt, köznévhez hasonló mozaikszóhoz (amilyen a wifi vagy a hifi) az utótagot követlenül csatoljuk, nem kell kötőjel. Más a helyzet, ha a nagybetűs verziót használjátok: WIFI-kapcsolat.

Gallyra megy, galyra megy vagy gajra megy?

Alighanem sokaknak okozunk meglepetést ezzel, de a "gajra megy" a helyes alak. A "gaj" jiddis jövevényszó (bizonyos szótárak szerint ismeretlen eredetű), a "gajdesz" rövid alakja. A "gajra megy" azt jelenti, hogy elromlik, tönkremegy, nincs köze a gallyakhoz.

Óvva int vagy óva int?

Nehéz kérdés, az "óv" szónak ugyanis van óv- és ó- szótöve is, így elvileg az "óva int" és az "óvva int" is helyes megoldás lenne, a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda szerint azonban az "óva int" az elterjedtebb, és a nagyobb helyesírási tanácsadók is ezt a formát ajánlják.

Korm. rendelet vagy korm.-rendelet?

A rövidítések egyébként is a problémás témakörök közé tartoznak, akkor pedig még jobban elbizonytalanodunk, ha egy összetett szót kell rövidíteni. És bár nem túl szép, a helyes alak a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda és a helyesírási szabályok szerint ez: korm.-rendelet. 

Saint-Jean-sur-Richelieu-i lakos vagy saint-jean-sur-richelieu-i lakos?

Egy utolsó példa az ínyenceknek: hogyan kell leírni azt, hogy valaki ott - direkt nem írtuk ki újra - él? A helyes megoldás: "saint-jean-sur-richelieu-i lakos".

Ingyenes, online helyesírási tesztek
Kíváncsiak vagytok, száz nehéz szóból hányat tudtok hiba nélkül leírni? Próbáljátok ki ezt a tesztet: érdemes tíz-tizenöt percet szánni rá, garantáljuk, hogy egy-két kérdésnél hosszasan fogjátok törni a fejeteket. Ha nem volt elég, itt még több helyesírási tesztet találtok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!