szerző:
Eduline

Mire számíthatnak a friss diplomás pályakezdők? Hétről hétre megnézzük, mennyit keresnek, és mennyi idő alatt találnak állást a végzett hallgatók, ezúttal a gyógyszerészek és a vegyészmérnökök kerültek sorra. Íme, a számok.

©

198-219 ezer forint - ennyit keresnek havonta a pályakezdő gyógyszerészek. A végzett hallgatók átlagosan egy-másfél hónap alatt találnak állást, 6-8 százalékuk próbál szerencsét külföldön. A Diplomás Pályakövetési Rendszer 2012-es felmérésében a 2007-ben, 2009-ben és 2011-ben végzett hallgatók munkaerőpiaci tapasztalatait mérték fel, a volt hallgatóknak egy online kérdőívet kellett kitölteniük.

Semmelweis, Szeged, Debrecen

A Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán végzettek átlagosan 1,2 hónap alatt találtak állást, és nettó 199 ezer forintot kerestek havonta, külföldön 8,3 százalékuk vállalt munkát. A válaszadáskor a hallgatók közül senki sem volt munkanélküli, az abszolutórium megszerzésekor a diákok egyötödének volt főállása.

A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának végzett hallgatói 1,17 hónap alatt találtak állást, és átlagosan nettó 219 ezer forintot keresnek havonta. A friss diplomás gyógyszerészek 6,8 százaléka külföldön vállalt munkát. A válaszadáskor a végzett hallgatók közül mindenkinek volt állása, és mindenki a saját szakterületén, felsőfokú végzettséget igénylő munkakörben helyezkedett el. Az egyetem mellett a hallgatók 6,3 százaléka dolgozott, az abszolutórium megszerzésekor 9,1 százalékuknak volt főállása.

A Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán végzettek átlagosan egy hónap alatt találtak munkát, havi nettó 198 ezer forintos fizetés mellett.

Ennyit keresnek a vegyészmérnökök

Vegyészmérnöki szak külön karon egyedül a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen indul. A Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karon a vegyész- mellett bio- és környezetmérnöki képzés is zajlik.

Főállása az abszolutórium megszerzésekor a hallgatók 17,1 százalékának volt. A karon végzettek átlagosan 2,7 hónap alatt találtak állást, átlagosan havi nettó 184 ezer forintot keresnek. Külföldön a friss diplomások 16,3 százaléka vállalt munkát, mindössze a végzett hallgatók 0,8 százaléka volt munkanélküli. 4,3 százalék más szakterületen helyezkedett el, felsőfokú végzettséget nem igénylő munkakörben pedig a pályakezdők 4,4 százaléka dolgozott.

Pécsi Tudományegyetem

A Pécsi Tudományegyetemen a gyógyszerész szak az orvosi és fogorvosi képzéssel együtt az Általános Orvostudományi Karon indul, így az adatokat egyelőre nem tudjuk különválasztani.

A karon végzettek átlagosan 1,47 hónap alatt találtak állást, 192 ezer forintos nettó fizetés mellett, minden ötödik végzett hallgató külföldön helyezkedett el. A válaszadók mindössze 1,3 százaléka volt munkanélküli. A hallgatók 6,3 százaléka dolgozott a tanulmányai alatt, főállása az abszolutórium megszerzésekor 3,9 százalékuknak volt.

Sorozatunk a friss diplomások elhelyezkedési esélyeiről

I. Pályakezdő jogászok

II. Gazdasági diplomások

III. Végzett orvosok

IV. Bölcsészek

V. Gépészmérnökök

VI. Villamosmérnökök

VII. Informatikusok