szerző:
Eduline

Ha most érettségiztek vagy diplomáztok, és nem tanultok tovább, illetve munkát sem találtok, saját zsebből kell fizetnetek az egészségügyi szolgáltatási járulékot, vagyis a TB-t.

Havi hétezer forintot kell fizetnetek egészségügyi szolgáltatási járulékként, ha nem tanultok tovább, és munkát sem találtok
©

Bár a tavaszi félévre érvényes diákigazolvány-matrica október 31-ig érvényes, 45 nappal a tanulói vagy hallgatói jogviszony megszűnése után már el kell kezdenetek fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot, vagyis a TB-t, amelyért cserébe az ingyenes egészségügyi alapellátást kapjátok. Feltéve, hogy az érettségi vagy a diploma megszerzése után nem folytatjátok a tanulmányaitokat, és munkát sem találtok.

A hallgatói jogviszony már a záróvizsga-időszak, illetve az érettségi időszak utolsó napján megszűnik. Az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 6930 forint.

Nem kell fizetnetek, ha újabb tanulói vagy hallgatói jogviszonyt létesítetek, ha munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati vagy más szolgálati jogviszonyban álltok, esetleg álláskeresési támogatásra (azaz munkanélküli segélyre), táppénzre, terhességi-gyermekágyi segélyre, gyermekgondozási díjra vagy segélyre, gyermeknevelési támogatásra, ápolási díjra vagytok jogosultak, vagy rászorultság alapján mentességet kaptok. Június 26-ig tartanak a szóbeli vizsgák: a 2015-ös érettségivel kapcsolatos összes cikkünket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!