szerző:
MTI

A foglalkoztatottak számának csökkenése miatt is több pénz szükséges a szakképzésre, amelybe az eddiginél nagyobb...

Nagy bajban van a szakképzés az MSZP szerint
©

A foglalkoztatottak számának csökkenése miatt is több pénz szükséges a szakképzésre, amelybe az eddiginél nagyobb arányban kell bevonni a cégeket is - hangsúlyozta kedden Gúr Nándor és Sós Tamás szocialista parlamenti képviselő.

Az öt főnél több embert foglalkoztató vállalkozásoknál 33 ezerrel kevesebben dolgoznak most, mint egy évvel ezelőtt, köztük olyanok, akik előtte valamilyen szakképzésben vettek részt - mondta el Gúr Nándor, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke a KSH adataira hivatkozva. Hozzátette, hogy eközben forráskivonás tapasztalható a szakképzési rendszerben. A két-három évvel ezelőtti összegekhez képest jelentősen, mintegy 30 százalékkal kevesebb a gyakorlati képzésben részt vevők fejkvótája.

Sós Tamás, az oktatási, tudományos és kutatási bizottság tagja arról beszélt, hogy szerinte a Fidesz két év alatt mélypontra vitte a szakképzést. "Mást mondanak, és mást cselekszenek. Korábban azt ígérték, hogy növelik a szakképzési hozzájárulásra szánt összeget, de jelenleg mintegy 6-8 milliárd forint hiányzik a szakképzés rendszeréből" - jelentette ki Sós Tamás. Az MSZP-s politikus emlékeztetett arra, hogy a nyáron képviselőtársaival országgyűlési határozattervezetet nyújtottak be annak érdekében, "hogy megállítsuk azt az ámokfutást, ami a szakképzés területén is van".

Javasolták, hogy a jelenleginél hatmilliárd forinttal több jusson az oktatásnak erre a területére. Emellett Sós Tamás szerint ösztönző rendszert kel kialakítani a cégek számára, hogy ne csupán két százalékuk vegyen részt a szakképzésben. Hangsúlyozta: súlyos gondok tapasztalhatók a felnőttképzésben, az élethosszig tartó tanulás területén is. Szerinte a kormány utóbbi időben tett lépései miatt hosszabb és drágább lesz a felnőttképzés.