szerző:
Eduline

Disszertációjában és köztársasági elnökként is meggyűlt a baja Schmitt Pálnak a helyesírással.

©

Disszertációjában és köztársasági elnökként is meggyűlt a baja Schmitt Pálnak a helyesírással. Az államfőnek adományoztak már gyakorlófüzetet, és hamar a "helyesírásra képtelen” állandó jelzőre tett szert beiktatása után - írja a hvg.hu.

Mint azt a hvg.hu kiderítette: Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-ben írt doktori disszertációjának nagy része szinte szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató által még a nyolcvanas években írt tanulmány szövegével. A dolgozat ráadásul nem felel meg a doktori disszertáció alapvető követelményeinek sem, ennek ellenére summa cum laude minősítést kapott bírálóitól.

A dolgozat - ahogy az egyik bírálat is - ráadásul számos súlyos helyesírási hibát tartalmaz. A labdarúgás szót rendszerint rövid u-val írta a szerző, de a rövid vagy hosszú ékezetes betűk egyébként is sok gondot okoztak, rendszeresen felbukkan például a "kűzdősport", a "vizilabda", a "bírkózás"; ugyanígy problémát okoztak az egybe- és különírás egyszerűbb esetei is ("résztvesz" vagy "szervező bizottság"). A cikk folytatását a hvg.hu-n olvashatjátok el.