Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Súlyos plágiumgyanú Schmitt Pál doktori értekezése körül

10

Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-ben írt doktori disszertációjának nagy része szinte szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató által még a nyolcvanas években írt tanulmány szövegével – derítette ki a hvg.hu. A dolgozat ráadásul nem felel meg a doktori disszertáció alapvető követelményeinek sem, ennek ellenére summa cum laude minősítést kapott bírálóitól.

Forrás: MTI / Soós Lajos

A köztársasági elnök 1992-ben nyújtotta be Az újkori olimpiai játékok programjának elemzése című doktori értekezését a Testnevelési Egyetemen (TE, amely 2000-ben integrálódott a Semmelweis Egyetembe). A dolgozatra bírálói a legmagasabb, summa cum laude minősítést adták, később a TE címzetes egyetemi tanára lett, disszertációja jelenleg az Olimpizmus, illetve Az olimpiai játékok gazdasági kérdései című tárgyak ajánlott irodalmában is szerepel.

hirdetés
hirdetés

Ám Schmitt Pál 215 oldalas doktorijának legnagyobb része – a hvg.hu számításai szerint mintegy 180 oldal – egy bolgár sportkutató és -diplomata, Nyikolaj Georgijev francia nyelvű munkájának többnyire szó szerinti fordítása és átvétele, ami felveti a plágium gyanúját.

Georgijev 1987-ben fejezte be Lausanne-ban Analyse du programme olympique (des Jeux d’Olympiade) (Az olimpiai játékok programjának elemzése) című kétkötetes, 465 oldalas, több száz oldalnyi táblázatot, diagramot tartalmazó tanulmányát. A dolgozat írógéppel készült, bekötött példánya ma is megtalálható a lausanne-i Olimpiai Múzeum könyvtárában (raktári jelzete: MA 1949/1 és MA 1949/2). A cikk folytatását a hvg.hu-n olvashatjátok el.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (10) , melyek közül a legfrissebbek:

igazmondó!

rotura!

Akkor nyaljál , de jó mélyre, csak vigyázz, hogy a fagyi vissza ne nyaljon!:))

tamas46

A dr-i disszertációnak annyi feltétele van, hogy abban is kételkedem, voltak-e a konzulensei.Már az olimpiai részvételével is voltak problémák,hiszen kevés eredményt produkált(mindössze 2x-esbajnok volt).Lehet,hogy a III/....valaminél kellene vizsgálódni,mint a Meggyesy-nél?

tamas46

Talán a többi dr-i disszertációt is meg kellene vizsgálni.
Ez érinthetné a képviselők 2/3-át.

zilch

Ennyire nem akadt más jelentkező az ország első embere posztjára? Mert azt nem akaródzik elképzelni, hogy bármilyen politikai formáció szűrője pont Kovács úr alakú lyukakkal rendelkezzen.

Amúgy meg: nem mindegy? Aki a titulust tiszteli, az felsorakozik egy szamár mögé is. Kormányunknak meg aztán halál közömbös, hogy ki nem emel szót ellene sose'. Schmitt ugyanolyan senki, mint a szavazógépezet többi eleme. Köll a tömeg, csak súlya ne legyen.

igazmondó!

Rohadt életben, engemet meg akkor is büntetnek, ha véletlen valami apró szinte elhanyagolható pitiáner szabálysértést követnék el!
Ez meg betegre keresi magát!

Tiki Riki

Már akkor is lopott az öreg?
Amilyen helyesen ír, még az érettségijét is kivizsgálnám.
Ez Magyarország főgóréja...
Röhej.

nostri

m+
nálad a pont!!!!!!!!!!!

Nagyika1

Önéletrajzi részlet:
" Álamfővé vállásom ellső álomása az volt, hogy megírtam a diplomamunkámatt ( két "tö", mert múlt idő....). Igaz, más tollával, ezért hasonlít annyira a más álltal írtakra a szöveg is... "
Találós kérdés:
Na, ki írta esztet ?...

Nagyika1

rotoura 2012. 01 11., 17:23
Ha mán véded: Asztat, hogy "Sőtt", egy "tö"-vel írjuk, és utána vagy felkiáltójelet, vagy vesszőt teszünk... De ha Neked ez kemény, mit szóljanak a vízilabdások ?...

Kiss Árpád

rotoura! Ha szerecsent mosdatsz akkor legyél pontos. Doktori értekezésről van szó és nem diplomamunkáról. 2012-1992=20 és nem 30 év!

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X