szerző:
Eduline

Nem új dolog, de sokan még mindig nem tudnak róla: ha már nem tanultok, de még állást sem találtatok, egészségügyi szolgáltatói hozzájárulást kell fizetnetek. Egyik olvasónk azt szerette volna megtudni, mikortól kell fizetni a havi hatezer forintot.

Egészségügyi hozzájárulás: nem szabad elfelejteni, különben kellemetlen meglepetés ér a háziorvosnál
©

Felsőoktatási tanulmányokat folytattam, de augusztusban megszűnt a hallgatói jogviszonyom, és nem is dolgozom. Mikortól kell egészségügyi szolgáltatói hozzájárulást fizetnem? Más szabályok vonatkoznak rám, mint a végzett hallgatókra, akik munkát keresnek?

Ugyanazok a szabályok vonatkoznak az érettségizettekre, a diplomás pályakezdőkre és azokra is, akik félbehagyták az egyetemet, főiskolát. A diákigazolvány érvénytelenné válása (ez minden évben október utolsó napja) után legkésőbb negyvenöt nappal kell elmenni az adóhatósághoz, és egy adatlap kitöltésével bejelentkezni egyéni járulékfizetésre.

Ez azt jelenti, hogy december 16-ig tart a türelmi idő – utána havi 6390 forintot kell fizetni. Az egészségügyi szolgáltatói hozzájárulásról itt olvashattok, a pályakezdőknek szóló Start-kártyáról pedig itt találjátok a legfontosabb információkat.

Kérdésed van? Válaszolunk
Problémák vannak az iskolában vagy az egyetemen? Nem tudsz eligazodni a jogszabályok útvesztőjében? A tanulmányi osztályon csak vonogatják a vállukat a felvetéseidre? Írj nekünk az [email protected]line.hu -ra, és megkeressük az illetékeseket! Mielőtt elküldenéd a kérdésedet, itt nézd meg, foglalkoztunk-e már a témával.