Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

3 tény az óraátállításról, amit csak kevesen ismernek

Március 26-án ismét nyári időszámításra kell állítani az órákat.

 

Forrás: sxc.hu
hirdetés
hirdetés

Az óraátállítás ötlete egyáltalán nem új. Az viszont, hogy van-e értelme, meglehetősen vitatott mostanában. Íme néhány tény róla:

1. Az óraátállítás nagyon régi ötlet

Az ókori Rómában általános volt a nappal aktuális hosszához igazítani a vízórákat, a vízmennyiség variálásával. Elektromosság nélkül inkább az volt a rendhagyó, ha valakinek a napirendje nem a fényviszonyokat követte, főleg mivel Rómában éjszaka szinte csak rendkívlü gyorsan közlekedő szállítókocsik és rablók voltak a sötét, kanyargós utcákon.

2. Az óraátállítás nagyon új ötlet

A modern korban Benjamin Franklin vetette fel először, 1784-ben. A mai formájában azonban csak 1916óta létezik. Németország vezette be először, hogy a háború alatt spóroljon a világítással. A háború alatt átvette Nagy-Britannia és az Egyesült Államok is, de utána visszaálltak a normális időszámításra, egészen a második világháborúig. Általánossá Európában csak a '80-as évekre vált a használata.

3. Valószínűleg nem járunk jól vele

Az elmúlt évtizedekben többen megkérdőjelezték az óraátállítás mellett szóló érveket, és számszerűsíteni kezdték a hatásait. Az eredmény lehangoló: nem mutatható ki érdemi spórolás vagy egészségjavulás és a balesetek száma sem csökken. Cserébe viszont rengeteg pénzbe kerül. Károkat okoz a viszonteladóknak, a tőzsdének és még a mezőgazdaságnak is, az USA-ban évente többmilliárd dolláros veszteséget okozva.

 

Quizzes on BuzzFeed

BuzzFeed has the hottest, most social content on the web. We feature breaking buzz and the kinds of things you'd want to pass along to your friends.

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X